Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nå ser jeg fram til litt sårt tiltrengt søvn

Deeyah Khan er nominert til Årets navn.

NOMINERT: Filmskaper Deeyah Khan er aktuell med filmen «JIHAD: A Story of the Others» der hun undersøker hva som gjør at unge menn i Vesten slutter seg til IS. Hun er nominert til Årets navn i Dagbladet.
NOMINERT: Filmskaper Deeyah Khan er aktuell med filmen «JIHAD: A Story of the Others» der hun undersøker hva som gjør at unge menn i Vesten slutter seg til IS. Hun er nominert til Årets navn i Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Filmskaper og artist Deeyah Khan slapp nylig sin andre film, «Jihad», en dokumentar der hun i samtale med tidligere og nåværende jihadister forsøker å forstå hvorfor unge oppvokst i Vesten blir radikalisert.

Khan har vunnet en rekke priser for arbeidet med filmen, og nå er den norsk-pakistanske 38-åringen nominert til årets navn i Dagbladet, en pris hun også var nominert til i 2013.

- Det er veldig hyggelig og en ære, sier filmskaperen til Dagbladet.

Flere priser I høst fikk hun Plan Norges jentepris 2015, og deretter Kulturdepartementets menneskerettspris og Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for sitt arbeid som menneskerettighetsforkjemper. Khan mottok også for tre år siden, som første nordmann, en Emmy-pris for sin dokumentarfilm om æresdrap «Banaz: A Love Story».

Khan forteller at oppmerksomheten gjør at hun kan fortsette å arbeide med krevende temaer knyttet til integrering og radikalisering.

- Jeg setter også pris på måten de ulike prisene belyser temaene jeg jobber med, temaer som trenger mye mer oppmerksomhet. Anerkjennelsen gjør også at jeg kan utforske nye emner, sier hun.

Et utrolig år Deeyah Khan ble først kjent i Norge for sin etniskinspirerte popmusikk, under navnet Deepika. Men den unge artisten, på kun 17 år, måtte forlate landet etter å ha fått stadige trusler fra det konservative, muslimske miljøet. Hun har siden jobbet for å hjelpe andre kunstnere til å arbeide fritt.

Khan forteller at 2015 har vært et utrolig år for henne.

- Mitt produksjonsselskap Fuuse har vokst seg sterkere, og jeg er veldig fornøyd med mottakelsen av filmen «Jihad» og våre forum om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, sier hun.

- Vi startet året med et smell med «World Woman»-festivalen, og vi sluttet med Universitetet i Oslos menneskerettighetspris. Jeg tror det har vært et av de travleste og mest spennende åra i mitt liv. Jeg er så takknemlig for alt. Men nå ser jeg fram til litt sårt tiltrengt søvn.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media