- Nå sitter Telenor i førersetet

Det spøker for nett-nøytralitet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  Telenor har nå kunngjort at de akter å trekke seg fra NIX (Norwegian Internet Exchange), selve trafikksentralen for internett i Norge.

NIX sørger for en jevn fordeling av trafikk mellom forskjellige nettleverandører, slik at ingen brukere skal få forrang foran andre på nett.

Når Telenor nå trekker seg fra NIX, er det for å kunne inngå avtaler med store innholdsleverandører som Youtube og Google på nett, for dermed å få komme «foran i køen» for innhold fra disse sidene. Dette betyr samtidig at andre brukere kan bli skjøvet lenger bak i køen, og få lavere hastighet når de surfer.

- Internett er i dag bærevei for forretnings- og samfunnskritiske tjenester som nettbank, offentlig kommunikasjon og bedriftsnettverk. Telenor er helt avhengig av å møte kundenes krav til sikkerhet og kvalitet knyttet til våre tjenester. Dagens samtrafikksystem i Norge er tilpasset en annen tid og vi i bransjen må ta innover oss kravene til fornyelse, sier Rolv-Erik Spilling, direktør for datakommunikasjon i Telenor, i en pressemelding.

- Stabilt og trygt

Telenor argumenterer med at dersom viktige nettaktører får mulighet til å kjøpe eller skaffe seg sikker tilgang til deres nett - og dermed til deres kundemasse - vil dette gi en mer stabil og trygg nettopplevelse for brukeren. Men hva betyr dette for alle innholdsleverandørene som ikke kan eller vil betale, eller for brukere som ikke er Telenor-kunder?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer