- Nå sitter Telenor i førersetet

Det spøker for nett-nøytralitet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  Telenor har nå kunngjort at de akter å trekke seg fra NIX (Norwegian Internet Exchange), selve trafikksentralen for internett i Norge.

NIX sørger for en jevn fordeling av trafikk mellom forskjellige nettleverandører, slik at ingen brukere skal få forrang foran andre på nett.

Når Telenor nå trekker seg fra NIX, er det for å kunne inngå avtaler med store innholdsleverandører som Youtube og Google på nett, for dermed å få komme «foran i køen» for innhold fra disse sidene. Dette betyr samtidig at andre brukere kan bli skjøvet lenger bak i køen, og få lavere hastighet når de surfer.

- Internett er i dag bærevei for forretnings- og samfunnskritiske tjenester som nettbank, offentlig kommunikasjon og bedriftsnettverk. Telenor er helt avhengig av å møte kundenes krav til sikkerhet og kvalitet knyttet til våre tjenester. Dagens samtrafikksystem i Norge er tilpasset en annen tid og vi i bransjen må ta innover oss kravene til fornyelse, sier Rolv-Erik Spilling, direktør for datakommunikasjon i Telenor, i en pressemelding.

- Stabilt og trygt

Telenor argumenterer med at dersom viktige nettaktører får mulighet til å kjøpe eller skaffe seg sikker tilgang til deres nett - og dermed til deres kundemasse - vil dette gi en mer stabil og trygg nettopplevelse for brukeren. Men hva betyr dette for alle innholdsleverandørene som ikke kan eller vil betale, eller for brukere som ikke er Telenor-kunder?

- Telenor i førersetet

Nettekspert og lektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo skrev allerede i 2000 om problemene som kunne oppstå når nettet blir monopolisert. At Telenor nå trekker seg fra NIX overrasker ham ikke:

BRYTER UT: Når Telenor nå bryter ut av interntt-trafikksentralen NIX, varsler det om slutt på nettets nøytralitet i Norge. Fotomontasje: SCANPIX/DAGBLADET.NO
BRYTER UT: Når Telenor nå bryter ut av interntt-trafikksentralen NIX, varsler det om slutt på nettets nøytralitet i Norge. Fotomontasje: SCANPIX/DAGBLADET.NO Vis mer

- Dette har de planlagt siden 2002. I praksis vil nok ingen merke noen endringer på kort sikt, men det Telenor har gjort nå, er å skaffe seg handlefrihet for en alternativ måte å drive sin forretning på. De er ikke så dumme at de peiser på med endringer over natta - da får de kjapt politikere og kritikere på nakken. Det vi imidlertid ikke kommer utenom, er at det er Telenor som nå sitter i førersetet. Hvordan de strategisk vil går frem, og i hvilket tempo, gjenstår å se, sier Hannemyr til Dagbladet.no.

Han mener at vi nå står foran et viktig veiskille for nettrafikken i Norge:

- Dette er et klart brudd med prinsippet om nøytral og ikke-diskriminerende nettadgang for kommersielle og ikke-kommersielle aktører. Det Telenor nå har gjort gir dem mulighet til å fravike dette. Internett er grunnlagt på dette prinsippet, og det er underbyggende for NIX. Takket være dette er ikke nettet styrt av store mediehus, med det har tvert om vært mulig for alt fra katteentusiaster og rabulister til å uttale seg. Dermed er nettet mer uryddig enn de tradisjonelle mediene, men også mye rikere, sier Hannemyr.

- A- og b-lag

Ifølge netteksperten blir det bare spekulasjon å diskutere hvordan Telenor kan bruke friheten sin på.

- Men det dette helt klart legger opp til er en tilnærming til kabel-tv-modellen for internett, der det er portalleverandøren som i mye sterkere grad bestemmer hva slags innhold man skal få adgang til. Telenor legger opp til et a-lag og et b-lag, der a-laget vil få direkte og god tilgang til Telenors kundebase, mens b-laget vil være henvist til andre veier, sier Hannemyr til Dagbladet.no, som ikke tviler på at innholdsleverandører fort kan ende opp med å måtte betale for tilgang på Telenors nett.

-Følger med

- Vi tar til etteretning at Telenor velger egne løsninger, og følger med på utviklingen fremover. Hvis det kommer noen innsigelser på saken vil vi se nærmere på dette - men det har vi ikke fått, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet til Dagbladet.no.

- Nå sitter Telenor i førersetet

Den profilerte open source-forkjemperen og forfatteren Doc Searls fortalte Dagbladet.no i fjor at han reagerer sterkt på at nettilbydere vil etablere «bomstasjoner» på nettet, der enkelte typer trafikk skal få forrang fremfor andre:

- For dem er ikke nettet en verden, eller et offentlig sted befolket av borgere med visse rettigheter, eller en markedsplass, eller en samtale, eller et globalt publiseringssystem. For dem er nettet bare en samling rør, og det eneste de bryr seg om er å vinne i konkurransen mot de andre som eier rør.

- Rokker ved nettets grunnidé

- Når du som nettbruker kjøper internettilgang, kjøper du fri tilgang til nettet med den båndbredde du er villig til å betale for. Den dagen din Internettleverandør begynner å bestemme hva som skal gå fort og hva som skal gå sakte, og dermed i praksis hvilke tjenester du skal kunne bruke med akseptabel kvalitet, er vi inne i en utvikling som rokker ved hele nettets grunnide, skrev Dagbladet.nos kommentator Jan Omdahl i fjor.

Debatten om et nøytralt nett raste i USA i fjor, og kjendiser som Michael Stipe og Moby engasjerte seg aktivt i kampen for et nøytralt nett.

SKEPTISK: Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer