Nå skal det bli gøy å se på tv igjen

For alle som elsker serier.

«TWILIGHT-EFFEKTEN: «Vampire Diaries» er den nye ungdomsserien fra kanalen som også ga deg «Gossip Girl» og «The O.C.». FOTO: CW NETWORK
«TWILIGHT-EFFEKTEN: «Vampire Diaries» er den nye ungdomsserien fra kanalen som også ga deg «Gossip Girl» og «The O.C.». FOTO: CW NETWORKVis mer

||| (Dagbladet.no): Tida etter manusforfatterstreiken i Hollywood har vært tung for alle som er opptatt av amerikanske serier. Det har vært få nyskapninger og enda færre nye kritikerfavoritter.

Men nå melder norske tv-innkjøpere, som nettopp har kommet hjem fra tv-messen LA Screenings, om langt bedre tider. Her ble høstens nyheter presentert.

-  I fjor kunne det nesten ikke blitt verre, men det er godt å se at amerikanerne nå er tilbake. Det var veldig mye bra tv å se, sier Nina Lorgen Flemmen, innkjøpssjef i FEM og TVNorge.

Komi og «nye Lost»
Hun peker på flere trender som kommer til å prege amerikanske serier. Alle leter fremdeles etter «det nye Lost», og serier som blander katastrofeelementer med science fiction er særlig store på det amerikanske markedet.

ABC-serien «Flash Forward» er for eksempel skreddersydd til å ta over for «Lost» når denne avsluttes til neste år. Nyinnspillingen av sci fi-serien «V» befinner seg også i samme sjangerlandskap.

- I tillegg var det veldig mye bra komedie i år. Courteney Cox fra «Friends» er for eksempel veldig morsom i en serie som heter «Cougar Town», om en kvinne i 40-åra som begynner å date yngre menn, forteller Lorgen Flemmen.

Aller mest buzz har kanskje serien «Modern Family» - en ny sitcom fra Steven Levitan («Larry Sanders», «Frasier») - skapt.

- Den var veldig god. Den har en litt artig vri, der livene til tre familier sees gjennom øynene til en dokumentarfilmskaper, sier Trine Fossan, innkjøpsansvarlig i NRK.

Mye på sykehus
De fleste kanalene venter og ser an hvordan seriene slår an i USA i høst før de bestemmer om de også skal settes opp på norsk tv.

NRK har imidlertid allerede bestemt at de skal sette opp en ny serie fra HBO, kalt «Hung».

Ellers var sykehusserier den store trenden ved årets tv-messe, garantert på bakgrunn av suksessen til serier som «House» og «Grey's Anatomy».

Den personlige favoritten til NRKs Trine Fossan - uavhengig av sjanger - var advokatdramaet «The Good Wife». Nina Lorgen Flemmen er svært spent på en ungdomsserie:

- Remaken av «Melrose Place» fikk en del oppmerksomhet, men den aller største ungdomsserien i mine øyne var  «Vampire Diaries» basert på bøkene til L.J. Smith. Dette var veldig godt håndverk, og vampyrer er jo så i skuddet, sier innkjøpssjefen i FEM/TVNorge.

Se også opp for:

«Glee» - musikalkomedie fra Fox.

«100 Questions» - sitcom som potensielt kan slå an blant «Friends»-fansen.

«Human Target» - actiondrama basert på en tegneserie fra DC Comics.

«Trauma» - sykeshusserie fra Peter Berg («Friday Night Lights»).