Du leser nå Dagbladet Pluss

Nå skal elefantene i kunstrommene stilles til ansvar

Flere aktuelle saker i internasjonal kunst viser problemene med uetiske penger i kulturstøtten. Kunstnerne tar nå til motmæle.

ANSVARLIGGJØRING: Den kjente fotografen Nan Goldin ble avhengig av OxyContin. Hun startet deretter protestgruppa P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) som har gjennomført en rekke aksjoner mot amerikanske kunstinstitusjoner, som denne på Guggenheim-museet i New York, for å stille Sacler-familien til ansvar for opioid-epidemien. FOTO: P.A.I.N.
ANSVARLIGGJØRING: Den kjente fotografen Nan Goldin ble avhengig av OxyContin. Hun startet deretter protestgruppa P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) som har gjennomført en rekke aksjoner mot amerikanske kunstinstitusjoner, som denne på Guggenheim-museet i New York, for å stille Sacler-familien til ansvar for opioid-epidemien. FOTO: P.A.I.N.Vis mer

«Som å være gift med en seriemorder», sa den tyske kunstneren og teoretikeren Hito Steyerl i åpningstalen til sin egen utstilling i London i april. Stedet var Serpentine Sackler Gallery, og Steyerl siktet til det paradoksale i at hun stilte ut i et galleri hvis navn og økonomiske fundament er tett knyttet til en forretningsmodell og et samfunnsproblem som opprører henne dypt, både som institusjonskritisk kunstner og som sosialt bevisst menneske.

«Jeg må snakke om elefanten i rommet», fortsatte Steyerl. «Det er en vanskelig situasjon som har betydning for mange i kunstverdenen.»

Det Steyerl tok opp i sin tale berører et aktuelt problem på mange nivåer. I første omgang gjelder det privat filantropisk virksomhet, i første rekke i kulturlivet, noe vi ikke har noen sterk tradisjon for i Norge med våre sterke offentlig støtteordninger. Men i videre forstand berører problemet Steyerl så konfronterende tok opp på sin egen utstillingsåpning de aller fleste av oss, og ikke bare kunstnere, kunstinstitusjoner og kulturarbeidere: Hvor kommer pengene egentlig fra, og hvor rene er de, egentlig?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.