Du leser nå Dagbladet Pluss

Nå skal elefantene i kunstrommene stilles til ansvar

Flere aktuelle saker i internasjonal kunst viser problemene med uetiske penger i kulturstøtten. Kunstnerne tar nå til motmæle.

ANSVARLIGGJØRING: Den kjente fotografen Nan Goldin ble avhengig av OxyContin. Hun startet deretter protestgruppa P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) som har gjennomført en rekke aksjoner mot amerikanske kunstinstitusjoner, som denne på Guggenheim-museet i New York, for å stille Sacler-familien til ansvar for opioid-epidemien. FOTO: P.A.I.N.
ANSVARLIGGJØRING: Den kjente fotografen Nan Goldin ble avhengig av OxyContin. Hun startet deretter protestgruppa P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) som har gjennomført en rekke aksjoner mot amerikanske kunstinstitusjoner, som denne på Guggenheim-museet i New York, for å stille Sacler-familien til ansvar for opioid-epidemien. FOTO: P.A.I.N.Vis mer

«Som å være gift med en seriemorder», sa den tyske kunstneren og teoretikeren Hito Steyerl i åpningstalen til sin egen utstilling i London i april. Stedet var Serpentine Sackler Gallery, og Steyerl siktet til det paradoksale i at hun stilte ut i et galleri hvis navn og økonomiske fundament er tett knyttet til en forretningsmodell og et samfunnsproblem som opprører henne dypt, både som institusjonskritisk kunstner og som sosialt bevisst menneske.

«Jeg må snakke om elefanten i rommet», fortsatte Steyerl. «Det er en vanskelig situasjon som har betydning for mange i kunstverdenen.»

Det Steyerl tok opp i sin tale berører et aktuelt problem på mange nivåer. I første omgang gjelder det privat filantropisk virksomhet, i første rekke i kulturlivet, noe vi ikke har noen sterk tradisjon for i Norge med våre sterke offentlig støtteordninger. Men i videre forstand berører problemet Steyerl så konfronterende tok opp på sin egen utstillingsåpning de aller fleste av oss, og ikke bare kunstnere, kunstinstitusjoner og kulturarbeidere: Hvor kommer pengene egentlig fra, og hvor rene er de, egentlig?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per uke 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per måned 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.