VIL HA STABILITET: Erna Solberg mener en ny flertallsregjering vil skape mer stabilitet. Det vil vise seg. Foto: NTB Scanpix
VIL HA STABILITET: Erna Solberg mener en ny flertallsregjering vil skape mer stabilitet. Det vil vise seg. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå skal Erna stramme regien

Men hvordan samle troppene, når de er vant til å være frittgående?

Meninger

Statsminister Erna Solberg hadde i går sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse. Som vanlig består seansen av at Solberg selv trekker fram de sakene hun mener regjeringen har lykkes godt med i halvåret som er gått. I tillegg peker hun litt framover, og forteller hva hun tenker om den videre politiske utviklingen. Litt for å svare kritikere og kommentatorer, litt for å signalisere overfor omverdenen hva hun mener er de store linjene i regjeringens arbeid. Erna Solberg bruker disse anledningene til å ta grep om historiefortellingen rundt regjeringsprosjektet, og i går fortalte hun hvordan regien kommer til å bli strammere i en mulig ny flertallsregjering neste år.

Det vil vise seg om det slår til. Ikke bare om forhandlingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre lykkes, men om en flertallsregjering vil være enklere å håndtere for statsministeren. Hun mener en flertallsregjering vil skape mer stabilitet, men det er slett ikke sikkert. Solberg trakk fram at en av de forrige, borgerlige flertallsregjeringene, regjeringen Borten, som hadde over 30 dissenser. Dette skal ikke bli en dissensregjering, sa Solberg - og viste til at hennes regjering til nå bare har hatt én - om FN migrasjonsplattform.

Men det betyr ikke at det har vært stille rundt Solbergregjeringen. De fire partiene som skal inn i samme regjering har svært sprikende standpunkter på viktige saker som innvandring, klima/miljø og familiepolitikk. Solberg har dyrket en tålmodighet for solospill både i og utenfor regjering, den såkalte «solbergske parlamentarismen». Noen skryter av dette, og kaller det en smart styringsstrategi. Men den er også krevende å håndtere, med fare for at den sklir ut. Hvordan samle troppene, når de er vant til å være frittgående?

Solberg trakk selv fram ulvevedtaket denne uka, en vanskelig sak som var forankret i Stortinget. Slik forankring vil det bli mer av, sa statsministeren. For det kan ikke være slik at Stortinget ikke følger flertallsregjeringens vedtak. Men det samme ulvevedtaket møtte motstand. Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) sa det slik til Aftenposten: «Dette er et kompromiss inngått i regjeringen, ikke på Stortinget. Det er dumt å ta Stortingets støtte for gitt.» Noe forteller oss at også en eventuell flertallsregjering vil få problemer i Stortinget. Vi skrev på kommentarplass i går at det av menneskelige hensyn er grunn til å ønske statsministeren en stille, fredelig jul. Vi gjentar budskapet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.