Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå skal et av verdens sju originale underverker gjenreises

Kolossen på Rhodos blir nesten dobbelt så stor som Frihetsgudinnen.

KOLOSSEN: Kolossen var en statue av guden Helios, og ønsket skip velkommen til Rhodos. Den fungerte som fyrtårn, og var på samme størrelse som Frihetsgudinnen i New York. Den ble ødelagt i 226 f.Kr. Foto: Malt av Marten van Heemskerck på 1500-tallet.
KOLOSSEN: Kolossen var en statue av guden Helios, og ønsket skip velkommen til Rhodos. Den fungerte som fyrtårn, og var på samme størrelse som Frihetsgudinnen i New York. Den ble ødelagt i 226 f.Kr. Foto: Malt av Marten van Heemskerck på 1500-tallet. Vis mer

(Dagbladet): Dagens moderne lister over de syv største underverkene i verden er imponerende. På lista står blant annet Golden Gate Bridge og kanalene i Panama.

Det som betegnes som den originale lista, oldtidens sju underverker, kan derimot sies å være hakket mer imponerende. Med arkitektur i marmor og detaljer i gull, stod underverkene på stedene vi nordmenn i dag omtaler som Syden.

Alle utenom ett av de sju underverkene har gått tapt, men nå kan det hende det forandrer seg. Arkitekter har planer om å gjenreise det ene, og det større enn hva det noen sinne var. Kolossen på Rhodos skal vokse fem ganger i størrelse.

Ambisiøst Den nye statuen skal bli hele fem ganger større enn hva originalen var. Det melder The Times, men bak betalingsmur. The Telegraph har gjengitt deler av saken.

Den skal stå med en fot på hver sin kant av innkjøringa til havna, og ønske båter velkommen til Rhodos. I den ene hånda skal statuen, som skal representere guden Helios, ha en svær lykt. Den skal bli så stor at den tyrkiske kystlinja, hele 56 kilometer unna, skal kunne skimte den.

Det hele er en slags motreaksjon mot den økonomiske krisa Hellas har vært gjennom.

- Vi vil vise at Hellas kan komme seg tilbake på føttene. Landet har kraften og menneskene til å gjøre det, og økonomien kan bedre seg, fortalte Aris A. Pallas. Han er prosjektets ledende arkitekt.

Han forteller at det ikke er snakk om å gjenskape originalen, og den nye kolossen skal heller ikke bare bygges på kulturelt verdigrunnlag.

- Vi er ikke ute etter å gjenskape originalen, men ønsker å gjenopplive symbolismen den bar: det å lede mennesker og økonomiske ressurser sammen fra forskjellige steder i verden. Resultatet blir et emblem på globalisering og selvsagt den kulturelle verdien.

Generere inntekt Ifølge avisa, som igjen har sitert The Times, blir den nye kolossen et prosjekt med kolossal prislapp.

I et land hvor bankene for ikke mange måneder siden måtte stenge, er det nå snakk om å bruke hele 250 millioner euro på statuen.

For den prisen får du derimot et bibliotek, butikker og et museum innebygd i statuen. Det er også snakk om å lage statuens ytre av solcellepanel, slik at den lager og lagrer sin egen energi.

Statuen skal ifølge arkitekten generere en inntekt på 35 millioner euro i året. For å forsikre om at denne statuen ikke lider samme skjebne som inspirasjonens, skal den sikres ekstra ved bruk av et tredje festepunkt.

Det er ikke kjent når det eventuelle prosjektet starter, eller om det er godkjent av styresmaktene.

Samme idégrunnlag I mai ble det kjent at Egypt ville gjenoppbygge «Fyrtårnet på Faros ved Alexandria», som var kjent som ett av verdens sju underverker.

En byggeplan ble sendt til guvernøren i Alexandria til godkjenning.

Det originale fyrtårnet ble bygget i tidsrommet 299 til 279 før Kristus, men ble ødelagt av et jordskjelv i 1303. Sammen med Keopspyramiden er fyrtårnet det av de sju underverker som klarte seg lengst.

Hvorvidt guvernøren godkjente prosjektet, er ikke kjent.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media