Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Nå skal Frp ha betalt

Frp sikret seg flere seire i forhandlingene om revidert. Det kostet dyrt, og det lover enda dårligere fram mot høsten.

SELGER SEG DYRT: Foran høsten og neste års statsbudsjett varsler Siv Jensen at de vil selge seg enda dyrere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SELGER SEG DYRT: Foran høsten og neste års statsbudsjett varsler Siv Jensen at de vil selge seg enda dyrere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringen har blitt enig med Fremskrittspartiet om revidert nasjonalbudsjett og den tredje krisepakka. Med det ser vi også konturene av hvordan dette flertallet vil manøvrere seg fram mot valget neste høst.

Enigheten sikret Fremskrittspartiet en rekke symbolseire: Mer penger til vei, til å kutte bomstasjoner, 400 millioner til en eldrepakke, videreføring av nedtrapping av eiendomsskatt og lavere avgift for ikke-alkoholholdig drikke - altså billigere brus.

FORHANDLINGENE DRAR UT: Frp er tilbake ved forhandlingsbordet om oljeskatt, men Siv Jensen har klare krav for avtalen. Reporter/video: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

Sett i ettertid gikk kanskje Fremskrittpartiet ut av regjering på verst mulige tidspunkt - i alle fall for dem. På plass i regjeringskontorene kunne partiet ha styrt politikken og markert seg på sentrale områder gjennom coronakrisa med sine statsråder. Siv Jensen kunne hatt drømmejobben - finansminister fra Frp med åpen oljepengebok.

I stedet har de blitt plassert på sidelinjen, med fallende oppslutning - mens Erna Solberg og Høyre har sust oppover på målingene. Det er denne sure skjebnen Siv Jensen & co nå skal ha betalt for. Frps gjennomslag i forhandlingene sørger for at 2020-budsjettet svekkes med ytterligere 4,3 milliarder kroner. Nær sagt alle påplussningene finansieres med økning i oljepengebruken.

Foran høsten og neste års statsbudsjett varsler Siv Jensen at de vil selge seg enda dyrere.

Vi er fortsatt midt i coronakrisen, men det hviler likevel et ansvar på regjeringen om å sørge for ansvarlig pengebruk. Da Solberg overtok i 2013 var oljepengebruken på 126 milliarder kroner. I fjor, og opprinnelig planlagt i år, var den på 240 milliarder kroner. Den voldsomme økningen har sørget for å lappe sammen sprikende politiske behov for å sikre flertall på Stortinget.

Ved framleggelsen av statsbudsjettet i fjor høst skrev regjeringen, med finansminister Siv Jensen ved roret: «Vi er inne i en ny fase i finanspolitikken. Siden handlingsregelen ble innført i 2001 er bruken av oljeinntekter blitt trappet vesentlig opp. De siste årene er denne trenden brutt. (...) Rommet for ytterligere økt bruk av oljeinntekter er dermed svært begrenset.»

Virusepidemien har endret på forutsetningene, men kursendringen kan bare gjelde midlertidig. Stimulans med ekstra oljepengebruk i mellomtida må dessuten skape vekst og ta av for de negative konsekvensene av coronakrisen. Det skjer i liten grad med endringene i revidert, og det tegner heller ikke godt for budsjettforhandlingene til høsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!