SOLODEBUT: Tidligere Gåte-vokalist Gunnhild Eide Sundli vender tilbake til musikken, seks år etter at bandet ble oppløst. I februar er hun Bylarm-aktuell, og høsten 2012 kommer hennes første soloplate. Foto: Ole Morten Melgård
SOLODEBUT: Tidligere Gåte-vokalist Gunnhild Eide Sundli vender tilbake til musikken, seks år etter at bandet ble oppløst. I februar er hun Bylarm-aktuell, og høsten 2012 kommer hennes første soloplate. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

Nå skal hun gjøre comeback

Tidligere Gåte-vokalist Gunnhild Sundli er klar med Bylarm-opptreden og soloalbum.

(Dagbladet): Gåte farget landet med rocka, folkemusikalske toner fram til medlemmene gikk hver sin vei i 2005.

Foruten en kort sommerturné i fjor, har det vært stille fra folkrockbandet siden.

For frontvokalist Gunnhild Sundlis del innebar det en teaterscenedebut i 2006, og å medvirke i en rekke oppsetninger ved Trøndelag Teater - der hun for tiden er aktuell i «Tolvskillingsoperaen».

- Føles riktig Etter sceneteppet trekkes for etter spilleperiodens siste forestilling i morgen, vender hun tilbake til artisteriet på fulltid. Men denne gang som soloartist.

- Selv om Gåte ble oppløst, ble ikke jeg oppløst fra musikken. Jeg har alltid tenkt at jeg ville gjøre mer, men har ikke hatt noe hastverk. Det var viktig for meg at det skulle føles naturlig å komme igang igjen, sier Sundli til Dagbladet.

Det var under en halvtårspermisjon på høsten i fjor at hun begynte å skrive, og for alvor kjente at hun hadde noe musikalsk å komme med.

- Nå har jeg noe å meddele, noe som kommer fra hjertet. Det føles riktig, sier hun.

Innspillingsklar Men helt alene i prosessen har hun ikke vært. Med seg på laget har hun hatt felespiller og folkemusiker Andreas Ljones.

- Jeg liker ikke ensomhet, og er mer komfortabel når jeg har en å kaste ball med, sier Sundli.

Sundli går i studio i jula for å begynne innspillingen av det som blir hennes første soloalbum. Går alt etter planen, utgis det høsten 2012.

- Det er spennende og nytt samtidig som det er skummelt. For første gang skal jeg skrive tekster og lage musikk selv, sier Sundli.

GJENKJENNELIG: Til tross for at Sundli nå går sin egen vei, lover hun at det nye materiale vil være gjenkjennelig for hennes tidligere publikum. Foto: Ole Morten Melgård
GJENKJENNELIG: Til tross for at Sundli nå går sin egen vei, lover hun at det nye materiale vil være gjenkjennelig for hennes tidligere publikum. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Musikalsk sett er «det nye» et mindre rocka, og mer følsomt preg. Sangen formidles, som i Gåte, på norsk, men med en mer tilspisset trønderdialekt.

Vokal signatur Til tross for mye nytt, lover den tidligere Gåte-vokalisten at det blir gjenkjennelig for hennes gamle publikum.

- Det særpreget jeg har i stemmen er min signatur. Og det folkemusikalske elementet kommer naturlig. Jeg håper å beholde noe av det gamle publikummet, samtidig som jeg håper musikken min vil favne bredt, sier Sundli.

Det er ikke slik at hun på død og liv skal kvitte seg med Gåte-stempelet. Hun vil bare gå sin egen vei.

- Jeg er stolt av den tiden jeg har hatt med bandet, men det er fortid. Nå går jeg en ny vei, og det kjennes riktig.

I dag ble det kjent at Sundli er én av artistene som spiller på Bylarm, som arrangeres 16-18. februar. Hun har allerede vært på luftetur med det nye materialet.

- Et par små konserter. Det ga mersmak, og det er med en god magefølelse jeg snart skal spille inn debutalbumet mitt. Kanskje litt naivt, men jeg tror at når noe føles så riktig som dette, da vil det også gå bra.