- Nå skal jeg ha fri. Helt fri

HAUGESUND (Dagbladet): Svenske Lena Endre er i Haugesund for å lansere to nye filmer. Den ene er skrevet for henne av Unni Straume. Den andre har Lenas mann regissert. - Nå skal jeg ha fri. Helt fri. Jeg skal bare gjøre en kortfilm i februar... og ta vare på barna mine.

- Ja, jeg er jo skilt. Det kommer jo hver andre eller tredje som ser filmen, også til å være. Det er ikke vår historie, men det er jo klart at vi har utrolig stor kunnskap om skilsmisser.

Det kan vi mye om, sier Lena Endre.

Hun snakker om filmen «Alle elsker Alice», hvor hun har en hovedrolle, og mannen Richard Hobert har regi. Filmen handler om, ja nettopp, livet etter skilsmissen - sett fra barnas ståsted.

Hverdag for mange

Lena og Richard giftet seg for litt over to år siden. Begge var gift på hver sin kant, med barn og det hele.

Lena Endre

Født: 8. juli 1955.

Familie: Gift med Richard Hobert, har barna Rosanna (12) og Eddie (8) med skuespiller Thomas Hanzon.

Aktuell med: Filmene «Musikk for bryllup og begravelser» og «Alle elsker Alice».

Karriere: Teater- og filmskuespiller. Har spilt inn filmer med regissører som Ingmar Bergman, Liv Ullmann, Bille August, og nå sist sin egen mann Richard Hobert og Unni Straume. Debuterte som filmskuespiller i 1984 med u-båtfilmen «The Inside Man», med blant andre Dennis Hopper og Gösta Ekman.

Lena spilte mot sin tidligere ektemann i Liv Ullmanns «Trolösa», som hadde stor suksess i Cannes for to år siden. I fjor begynte hun og Richard Hobert på «Alle elsker Alice». I tillegg har hun hovedrollen i Unni Straumes nye film «Musikk for bryllup og begravelser», hvor hun spiller en skilt kvinne som strever med å få kontroll over tilværelsen.

- Det er mye samlivsproblematikk og skilsmisser i nordisk film for tida?

- Ja, men det er absolutt den virkelige hverdagen for utrolig mange. Det var interessant når vi hadde testpublikum på «Alle elsker Alice» - mange kjenner seg igjen og sier: Det her er mitt liv, slik er det.

- Det er jo så «jäkla sjukt» at en skilsmisse vekker sånne følelser. Jeg tror aldri at en skilsmisse går lett, i så fall har man ikke hatt noe liv før det. Det vekker avgrunnen i oss. Det verste rovdyret kommer fram. Det er store følelser. I veldig mange tilfeller kan ikke de voksne sette seg inn i barnas verden. De har jo ikke bedt om dette. En sak er jo at man er to voksne som ikke vil leve sitt liv sammen, men barna kan jo ikke velge, de vil ha både mamma og pappa, sier Lena.

Hennes egne foreldre er gift fortsatt, men tilhører også en annen generasjon.

- For yngre er det jo veldig, veldig vanlig. Jeg tror det er et akutt behov for en film som «Alle elsker Alice», fordi vi ikke erkjenner dette. Vi godtar ikke at det i det nye samfunnet, slik det ser ut i dag, er utrolig mange skilsmissebarn som lever som nomader. De vandrer fram og tilbake mellom foreldrene, ei uke her og ei uke der. Hva er det for et lite folk som vokser opp nå?

- IKEA har kanskje forstått det, med sine kataloger med innredningssystemer for både «mine barn» og «dine barn»?

- Men de skulle ha innrettet en psykologiavdeling på IKEA også, hvor man kan gå hvis det er akutt. Det finnes jo ingen lover om hvordan man skal oppføre seg eller gå til verks ved skilsmisser. Det er liksom bare opp til enhver å ordne det på best mulig måte, sier hun.

Blir «hemmafru»

Det er fristende å tro at dette handler om Lena Endres eget liv, men hun forsikrer om at det gjør det ikke. Og rollene hun har, dem legger hun alltid bak seg når hun er ferdig med dem.

- De lever ikke videre med meg, ikke på noen måte. På en film er det slutt siste innspillingsdag. Men jeg er en av dem som elsker å jobbe, sier hun, selv om det ikke blir mer jobbing på en stund. Lena har tatt seg et sabbatsår fra Dramaten i Stockholm.

- Nå skal jeg ha fri. Helt fri. Jeg skal bare gjøre en liten kortfilm i februar... og ta vare på mine egne barn. Jeg har begynt å lære meg å husholde med tida. Ikke alltid gå på med full gass. Jeg tror ikke på det lenger. Nå skal jeg bare være «hemmafru». Jeg skal lage mat. Jeg skal ta vare på alle i hop. Nei, jeg har ingen problemer med å ha fri.

- Og siden?

- Jeg kan ikke si noe om framtida. Vi får holde oss til å prate om det som er nå.

LANG SOMMERFERIE: Lena Endre har hatt ferie siden hun spilte teater i New York i juni. I år blir ferien så lang at den varer helt til neste år. I Haugesund i går var hun på premiere og så åpningsfilmen til Unni Straume, «Musikk for bryllup og begravelser», hvor hun selv spiller hovedrollen. Hun spiller også i «skilsmisse»-filmen «Alle elsker Alice», som snart har premiere.