Jon Almaas' siste opptreden i «Nytt på nytt»

- Nå skal jeg lære meg å spille panfløyte

Sier Jon Almaas. I morgen er det siste gang seerne får nyte godt av fredagskongen på NRK, men ingen har grått fordi Jon Almaas skal slutte.

KONGEN ABDISERER: I kveld hadde Jon Almaas innspilling av sitt siste «Nytt på nytt» - etter 17 år. I kveld skal han drikke champagne hos kringkastingssjefen. Video: Nina Hansen / DagbladetVis mer Vis mer

(Dagbladet): - Nå skal jeg lære meg å spille panfløyte, munnharpe kan jeg allerede, men jeg kan alltids bli bedre, sier fredagskongen og smiler.

I kveld satte han seg for siste gang i sjefsstolen for å lede «Nytt på nytt», etter 17 år som programleder. Dagbladet møter ham like etter at kameralampene er slukket.

- Nå er jeg bare utrolig takknemlig for at jeg har opplevd å få jobbe på Norges hyggeligste arbeidsplass, med de hyggeliste folka. Jeg er strålende fornøyd, og elsker jobben min, sier han.

PÅ SKAVLAN: Jon Almaas slutter i Nytt på nytt i NRK. Her snakker han om tiden kom kommer. Video: NRK Vis mer

I morgen sendes siste «Nytt på nytt» med Almaas som programleder. Men det er ingen fallen tv-konge som abdiserer.

For fire uker siden var det 1,2 millioner nordmenn som hadde satt seg til rette foran skjermen for å se kveldens utgave av «Nytt på nytt».

Det var sesongrekord for programmet som hadde sitt høyeste seertall for tretten år siden. Den gang var det intet mindre enn 1 516 000 seere som ville få med seg fleipingen rundt Anne-Kat. Hærlands fyllekjøring.

Ifølge Kristian Tolonen, analysesjef i NRK, var «Nytt på nytt» sett av flest nordmenn i tidsrommet 2010-2013, men seerne har stått ved programmet også etter at nett-TV tok av.

- Skal ribbes til skinnet

Almaas har gjort unna innspillingen av morgendagens program, og er klar for dyr champagne og opprydding. Etter 17 år, har han nok å gjøre de neste ukene i NRK.

- Jeg har fått en lang liste over ting jeg skal levere, adgangskort, parkeringslapp, mailen min skal slettes, mobilen må jeg levere tilbake, så jeg sitter jo igjen ribbet til skinnet, sier han og rister på hodet.

- Hva er det mest irriterende med Jon Almaas?

- Det mest irriterende med meg er at jeg er så udisiplinert. Jeg har lett for å sitte oppe om kvelden, jeg utsetter ting jeg må gjøre. Jeg sier til barna mine at de først må gjøre det de må gjøre og så kan de gjøre det de vil etterpå. Men jeg gjør det jeg vil først, og det jeg må etterpå.

Spille munnharpe

I et intervju med Dagbladet i 2014, sa Almaas at han ville gi seg før seerne gir seg. At han merket at han hadde holdt på i 15 år.

Dessuten hadde han noen tanker om hva han kunne gjøre etterpå. Han kunne tenkt seg ett år fri. Få musikkundervisning på piano, gitar, trompet, panfløyte, munnharpe og trekkspill. Trene. Og det hele skulle gjerne skje i Florida.

Virkeligheten blir ganske annerledes.

FØRSTEMANN UT: Trioen Almaas, Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum startet moroa i 1996. De satt sammen til 2007. Foto: Eivor Eriksen
FØRSTEMANN UT: Trioen Almaas, Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum startet moroa i 1996. De satt sammen til 2007. Foto: Eivor Eriksen Vis mer

Hemmlige planer

Jon Almaas har meldt overgang til TV Norge, og er ansatt der fra nyttår. Hva han skal gjøre der, er fortsatt en hemmelighet.

- Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre der. Først må jeg bli ferdig i NRK, sier han.

I neste sesong av «Nytt på nytt», vil Bård Tufte Johansen sette seg i sjefsstolen.

NYTT TILSKUDD: I 2008 kom Linn Skåber inn og overtok etter Anne-Kat- Hærland. Foto: Henning Lillegård
NYTT TILSKUDD: I 2008 kom Linn Skåber inn og overtok etter Anne-Kat- Hærland. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Han har sittet der én gang før, nemlig den ene fredagskvelden Jon Almaas har vært borte fra innspilling. Det var i 2011, og Almaas var på familieferie i Florida.

- Hvem har grått mest etter at du annonserte at nå er det slutt?

- Jeg har ikke møtt noen som har grått ennå. Jeg tror folk skjønner at 17 år er lenge og at jeg begynner å bli gammel mann, og man må gi seg mens leken er god, sier han.

- Hva er den største tabben?

- Jeg husker ingen store. Kan hende den største tabben er at jeg slutter i «Nytt på nytt». Det vil jo vise seg, sier Almaas og påstår han ikke husker det morsomste øyeblikket.

- Det er en av Norges morsomste mann som slutter, og så erstattes han av en annen av Norges morsomste. Vi skal klare oss vi, sier Knut Nærum.

Morgengretten

Hans gamle kolleger mener Almaas er kjemperar, men altfor kjekk til at folk skjønner hvor rar han er. Dessuten er han morgengretten, noe som får pannen hans til å synke nedover, og han er alltid fem til ti minutter for sein. Ette hans mening er det alle andre som er for tidlig ute, eller tida som er feil.

Tidligere «Nytt på nytt»-panelmedlem Knut Nærum forteller at hans mest minneverdige øyeblikk med Jon Almaas var på en redaksjonsfest.

KJEMPERAR: Da dagbladet møtte kollegaene til Jon Almaas etter innspillingen av den siste episoden med Almaas som programleder, kom sannheten fram. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

-Jon hadde hadde på seg miniskjørt og kjole i sølvlamé, og så sang han en medley av Kylie Minogue-låter.

-Jon har en tendens til å gjøre rare ting på fest. Jeg husker da han var svensk bingovert med caps, mens han spilte dansebandlåter mellom vitser. Det var fint, sier Pernille Sørensen og ler.

I likhet med Almaas selv kan ikke trekløveret komme på noen nevneverdige tabber som den avtroppende programlederen har gjort i studio.

- Han gjør ikke teite tabber. Når han leser feil eller sier noe feil, blir det alltid mye latter, og så gjør han det igjen, og så går det gærent. Det er da vi ler mest, sier Linhave, og legger til:

-Han har så kontroll og er så morsom at han redder alle situasjoner. Han er jo liksom perfekt i rollen han har.

Bak kamera

Det var prosjektleder for «Nytt på nytt», Guri Skavlan, som i sin tid ansatte Jon Almaas som programleder.

Den gang jobbet han bak kamera, som produsent i NRK.

- Jeg kjente ham litt fra før, og likte humoren hans, sier Skavlan, som slutter i «Nytt på nytt» samtidig med Almaas, og går videre til nye prosjekter i NRK.

Hadde gitt opp

Nåværende underholdningssjef Charlo Halvorsen, forteller at de i 1999 egentlig hadde gitt opp å finne en passende programleder.

-Vi hadde audition med flere, men fant ikke den perfekte. Da kom Guri trekkende med en producer fra Tromsø eller hvor nå Jon holdt til på den tida. Vi tittet på hverandre og sa: «Jepp, det er han».

- Hvorfor?

- Det var en kombo av tilbakelent «coolness» og en veldig tilstedeværelse. Noen folk har den lille auraen rundt seg som han har.

Tordis Aavatsmark var underholdningssjef fra 1990 til 2011, og blir kalt «gullrekkas mor». Hun røper at flere av kanalens særdeles kjente profiler ble testet i jakta etter den riktige programlederen.

- Jon var et lykkelig valg. Han ble vurdert og funnet tung nok til å ta posisjonen, og har gjort en formidabel jobb. Guri var fadder og jeg var mor til dette. I all enkelhet, smiler Aavatsmark.

Syns ikke programmet var morsomt

- Jeg kom ingensteds fra, hadde ikke gjort noe på tv før. Jeg syntes ikke programmet hørtes morsomt ut, syntes ikke Knut og Anne-Kat. var morsomme, men sa at jeg godt kunne lede programmet, har Almaas tidligere sagt til Dagbladet.

Seerne har hatt en annen mening.

- Det har egentlig bare vært to programserier som har vært på TV som har hatt høyere seertall enn «Nytt på nytt», og det er «Ingen grenser» med Lars Monsen og «Mesternes mester», sier analysesjef Tolonen.

- «Nytt på nytt» er et av de programmene som fortsetter å ha en million seere, og avstanden ned til de andre programmer har kanskje blitt større, sier han.

VASKEMANN: Jon Almaas har rukket å skrive bøker også, en av dem het: «Slik blir du Husets Herre. Kunsten å holde hjemmet i orden.» Foto: Jørn H. Moen
VASKEMANN: Jon Almaas har rukket å skrive bøker også, en av dem het: «Slik blir du Husets Herre. Kunsten å holde hjemmet i orden.» Foto: Jørn H. Moen Vis mer
MED HOFF: Siste kveld med gjengen. Med Nærum, Golden, Sørensen og Linhave Gjessing. Foto: Nina Hansen
MED HOFF: Siste kveld med gjengen. Med Nærum, Golden, Sørensen og Linhave Gjessing. Foto: Nina Hansen Vis mer
- MAGEPLASK: «Nytt på Nytt» ble ikke spådd noen lysende framtid av Dagbladets anmelder, etter premieren i 1999. Her kan du se Jon Almaas åpne den aller første sendingen. Video: NRK Vis mer Vis mer