Nå skal pupper tas på alvor

Nå kommer boka om kvinnebrystets plass i verdenshistorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bryster, pupper, byste, barm, bringe, kurver eller var det meloner og mugger du sa? Med fare for å bli stemplet som en smågris, en antifeminist, en pubertal machobølle eller det som måtte passe, skrur vi tida litt tilbake.

Til 1960-tallet da en nattklubb i Paris hadde en fransk-persisk stjerne med brystmål på 110 cm. En annen tilbød en «toppløs mor til åtte» og andre tilbød til og med toppløs skopuss. Alt ifølge den amerikanske forfatteren Marilyn Yaloms bok «Kvinnebryst, en kulturhistorie», som foreligger i norsk språkdrakt i februar. Dette er sitater fra den noe lettkledde delen av hennes verk som i det store hele tar deg med på en reise mellom bakkar og berg 25000 år tilbake.

Men i 1999 er det tid for tilståelse.

VÅR EN GANG SÅ STAUTE brystkasse er i ferd med å utvikle pupper. Iiik! De er foreløpig små fettheng, men i forfengelighetens navn skal de vekk før bikinisesongen.

Dermed vil jeg ikke høre et ord om at denne historien utelukkende er nedtegnet av en mann i sin verste alder.

Yaloms bok er ingen humoristisk gjennomgang av brystet. Et alvorlig tema som brystkreft blir grundig behandlet av Yalom. Det samme blir synet på salg av kvinnekroppen. I vårt brystbesatte samfunn har brystene nesten uendelige kommersielle muligheter: «Du kan selge hva det skal være med et bryst,» var det nylig en fransk doktor som uttalte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer