DEMONSTRERER MOT LEFLING MED ABORTLOVEN: - Nå arrangeres det igjen demonstrasjonstog mot statsministerens lefling med abortloven. Man burde ikke la et parti på 4 prosent få skrenke inn kvinners rettigheter, skriver leder av AUF, Ina Rangønes Libak (t.h) og nestleder av AUF, Astrid Willa Eide Hoem (t.v). Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DEMONSTRERER MOT LEFLING MED ABORTLOVEN: - Nå arrangeres det igjen demonstrasjonstog mot statsministerens lefling med abortloven. Man burde ikke la et parti på 4 prosent få skrenke inn kvinners rettigheter, skriver leder av AUF, Ina Rangønes Libak (t.h) og nestleder av AUF, Astrid Willa Eide Hoem (t.v). Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Abortloven:

Nå skal vi igjen ta til gatene for å forsvare abortloven, forhåpentligvis for siste gang

Noen politiske spørsmål er for viktige til å kunne brukes som en brikke i søken etter makt. Abortloven er et slikt spørsmål.

Meninger

I 1969 tok Grethe Irvoll ordet på Arbeiderpartiets landsmøte. «Det er nå på tide at kvinner blir ansett verdige til å selv treffe avgjørelsen om å kunne gi sine barn rett til å bli født ønsket til verden» sa hun og foreslo retten til selvbestemt abort. Det ble vedtatt med overveldende flertall. Åtte år etter, i 1977, ble Arbeiderpartiet sitt forslag vedtatt i Odelstinget med en stemmes overvekt. Høyre stemt imot.

Vi er mange som har trodd at Høyre siden den gang har beveget seg mer i riktig retning. Det har de også gjennom vedtak i landsmøtesalen. Men gang på gang viser Erna Solberg at hun er villig til å kompromisse på kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Seinest forrige uke sa statsministeren at hun er villig til å forhandle om abortloven for å få støtte fra KrF til å fortsette i regjering.

Det er mange kvinner som sammen har stått samlet for retten til abort. Å gjøre den årelange innsatsen lagt ned fra feminister og kvinnebevegelsen til et politisk spill for å fortsatt få beholde statsministerstolen er rett og slett uverdig og et nytt bunnpunkt i Høyre sin flørt med Kristelig Folkeparti sine mandater til landsmøtet 2. november.

Det er få, om ingen, andre oppbygde rettigheter en statsminister ville ha slengt ut som et slags agn for å få beholde politisk makt. Heldigvis blir det ikke tolerert. Det er nesten merkelig at Solberg ikke har lært etter reservasjonsrett-saken, da titusenvis av kvinner tok til gatene.

Nå arrangeres det igjen demonstrasjonstog mot statsministerens lefling med abortloven. Abortloven har i dag bred støtte i befolkningen og bred støtte på Stortinget. Da burde man ikke la et parti på 4 prosent få innskrenke kvinners rettigheter.

Norske kvinner som akkurat nå er i ferd med å ta et av sine livs vanskeligste valg, må føle seg trygg på at deres rett til selvbestemt abort ikke er noe så trivielt som et forhandlingskort for å få styre landet. For dem som styrer landet har et ansvar for nettopp disse kvinnene.

Noen politiske spørsmål er for viktige til å kunne brukes som en brikke i søken etter makt. Abortloven er et slikt spørsmål. Nå skal vi igjen ta til gatene for å forsvare abortloven, forhåpentligvis er dette for siste gang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.