Nå skal YouTube bli stuereint

Aldri mer ulovlige filmklipp eller musikkvideoer?

(Dagbladet.no): YouTube er et eventyr, som har gjort gründerne steinrike og bidratt til å spre mye kultur (og litt ukultur) til millioner av brukere verden over.

Alle har gnidd seg i hendene, bortsett fra advokatene til de store film-, tv- og plateselskapene. De hevder YouTubes suksess i stor grad skyldes de mange videoene som brukerne har lagt ut uten lov fra rettighetshaverne: Filmklipp, musikkvideoer og liknende.

Flere milliardsøksmål har vært varslet, blant annet fra Viacom.

Automatisk fjerning

Nå kan YouTube være på god vei til å utvikle en effektiv teknologi for å fjerne ulovlige videoer. Google - som eier videotjenesten - tester nå en løsning der alle videoer som lastes opp på YouTube sjekkes opp mot en database av rettighetsbeskyttet videoinnhold.

Om videoen identifiseres når den sjekkes opp mot basen, blir den automatisk fjernet, skriver Reuters.

- Et filmstudio kan for eksempel gi oss en video på tre timer, som vi scanner inn i sin helhet, sier YouTubes produktsjef David King til nyhetsbyrået.

Den avanserte teknologien skal da klare å identifisere opplastede klipp, selv om det bare er snakk om en liten del av filmen.

MILLIONER AV VIDEOER: Og mange av dem er lastet opp uten rettighetshavers tillatelse. Det kan det bli en slutt på nå. Foto: FAKSIMILE
MILLIONER AV VIDEOER: Og mange av dem er lastet opp uten rettighetshavers tillatelse. Det kan det bli en slutt på nå. Foto: FAKSIMILE Vis mer

- Vanskelig å stoppe publikum

- Det høres ut som en vanvittig oppgave. Men Google har jo også tidligere vist at de klarer vanvittige oppgaver. Det var for eksempel mange som lo da de sa de skulle lansere en mailtjeneste med én gigabyte lagringsplass, sier Eirik Solheim, prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling.

Han er enig i at deler av YouTubes suksess skyldes det profesjonelt produserte videomaterialet, som er lagt ut uten rettighetshavers tillatelse.

- Et eksempel er «Autofil», som vi også legger ut på vår nett-tv. Hos oss er klippene godt indeksert, og med mye høyere kvalitet enn på YouTube. Likevel legger altså folk ut «Autofil»-videoer på YouTube, fordi de ønsker å se klippene der. Og da bør vi også lytte til publikum, sier Solheim.

Han forteller at NRK har sin egen offisielle kanal på YouTube for å forsøke å komme brukerne i møte. Likevel er det mye innhold de ikke kan legge ut på grunn av rettighetsspørsmål.

- Det er vanskelig å stoppe publikum på nettet. Platebransjen klarte å legge ned Napster, og jublet over det. Men hva skjedde? Folk fant bare andre steder å dele musikk ulovlig, sier Solheim.

Viacom fornøyd

Testingen av den nye teknologien skjer i samarbeid med Disney og Time Warner, og YouTube vil ikke si om Viacom kommer til å droppe søksmålet om løsningen viser seg å fungere.

Nå skal YouTube bli stuereint

Mediegigantens advokat Mike Fricklas sier uansett til Reuters at han er svært fornøyd med initiativet.

- Vi er kjempeglade for at Google tilsynelatende tar mer ansvar når det gjelder å avslutte praksisen med å tjene på brudd på opphavsretten, sier Viacom-advokaten.

YouTubes advokat Zahavah Levine sier de ønsker å også la andre videonettsteder bruke databasen for å fjerne rettighetsbeskyttet materiale mer effektivt.

- Ideen er å åpne det opp og gjøre det bredere over tid, sier hun til Reuters.

VANSKELIG Å STOPPE BRUKERNE: NRKs Eirik Solheim tror det kan være vanskelig å stoppe nettbrukerne, om de ønsker å dele videoer som i utgangspunktet er ulovlige. NRK har selv en egen kanal på YouTube.
STEINRIKE: Steve Chen og Chad Hurley kunne putte milliarder i egen lomme da de solgte YouTube til Google i oktober i fjor.
SURNET: Viacom og styreformann Sumner Redstone har tatt Google og YouTube til retten.