I ORIGINAL PRAKT: Nå kan The Clash igjen høres på tv-reportasjer fra London. Fra venstre: Joe Strummer, Paul Simonon, Topper Headon og Mick Jones. Foto: NTB Scanpix
I ORIGINAL PRAKT: Nå kan The Clash igjen høres på tv-reportasjer fra London. Fra venstre: Joe Strummer, Paul Simonon, Topper Headon og Mick Jones. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå slipper NRK å bruke Kringkastingsorkestrets The Clash-versjoner

Har kommet til enighet med IFPI om tv-musikk.

(Dagbladet): Under London-OL sist sommer måtte NRK få Kringkastingsorkestret til å covre The Clash-låta «London Calling» i tv-produksjonene sine.

Grunnen var en fastlåst konflikt med interesseorganisasjonen IFPI, som representerer de store norske og interasjonale plateselskapene, om bruk av musikk på tv.

I dag kom imidlertid partene til enighet, og har underskrevet en ny avtale om gir NRK rett til å bruke musikk fra de internasjonale og norske plateselskapene i IFPI for innkopiering i tv-produksjoner.

- Kringkastingsorkestret-versjonene av kjente låter var både morsomme og bra musikalsk laga, men det er litt tungvint å lage slike versjoner av alle låter man vil bruke. Vi ser fram til igjen å kunne velge fritt blant alle norske og internasjonale artister i tv-produksjonene våre igjen, sier musikkrettighetssjef Per Ole Hagen til Dagbladet.

Den nye avtalen gjelder ut 2015. Partene har stått uten en avtale siden utgangen av 2011. Sist gang partene forhandlet gikk det fullstendig i stampe.

- Vi startet på nytt igjen og nå har begge parter blitt enige.

- Ble det dyrere enn det dere i utgangspunktet hadde tenkt dere?

- Alt er relativt.  Det finnes selvfølgelig prisnivå som vi kan akseptere og prisnivå som vi ikke kan akseptere. I dette tilfellet er det viktigst at vi har blitt enige om et prisnivå som begge parter kan akseptere, sier Hagen.

Sist sommer kom også NRK til enighet med GRAMO. Da fikk NRK tilgang til rundt 15 prosent av musikken som ble brukt før forhandlingsbruddet, og artister som Adele, Radiohead, Tom Waits og Bon Iver.

I tillegg har også NRK og IFPI blitt enige om at nettradioavtalen utvides med ett år og blir gjeldende til utgangen av 2015. Denne gir NRK rett til å tilgjengeliggjøre radiosendingene on demand.

Hagen vil ikke love når denne radiotjenesten er klar.

- Avtalen har vært i boks ei lita stund, men vi trenger en radiospiller som kan gjøre jobben. Det jobbes på spreng med å utvikle en funksjonell radiospiller som takler en on demand-tjeneste, siden den vi har ble utvikla for å kjære lineær radio. Vi ønsker å ha den klar så fort som mulig, men det blir litt dumt å gå ut med en dato tilfelle den da blir forsinka.

Podcaster må NRK-publikummet imidlertid fremdeles se langt etter.

- Det viste seg å bli veldig dyrt, så det har NRK selv valgt å droppe. Det viste seg uansett at det var de podcastene som var uten musikk som var mest populær i den tida da vi gjorde to versjoner av samme program, sier Hagen.

Den nyinngåtte avtalen gir også NRK rett til bruk av musikkvideoer i alle medier.
 
- Etter forhandlinger gjennom lang tid er det godt å ha landet en avtale som både plateselskaper, artister og NRK kan leve godt med. Vi mener avtalen gjenspeiler etterspørselen etter og behovet for kvalitetsmusikk i NRKs tv-produksjoner i årene fremover, sier Marte Thorsby i IFPI i ei pressemelding.