Jonas Dahlbergs 22. juli-minnesmerke

Nå snakker kunstneren for første gang: - Et minnested som etterstreber at alle kommer overens, reduserer det som skjedde

Jonas Dahlberg ønsker å ferdigstille det omstridte minnestedet på Sørbråten. 

DET OMSTRIDTE VINNERUTKASTET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
DET OMSTRIDTE VINNERUTKASTET: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det kjent at regjeringen vurderer å bytte ut det omstridte 22. juli-minnesmerket som er planlagt på Sørbråten ved Utøya med et annet.

Nå svarer for første gang Jonas Dahlberg, den svenske kunstneren som står bak vinnerutkastet til kunstnerisk utforming av minnestedet, på hvordan han oppfatter debatten rundt det omstridte kunstverket.

VIL FORTSETTE: Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg på Sørbråten der minnesmonument Memory wound er planlagt. Utøya i bakgrunnen.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB Scanpix
VIL FORTSETTE: Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg på Sørbråten der minnesmonument Memory wound er planlagt. Utøya i bakgrunnen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er overbevist om at debatten om minnestedene i Hole og Oslo er en viktig del av sorgprosessen som et samfunn, så vel som enkeltpersoner, går gjennom, skriver han i en skriftlig uttalelse til Dagbladet om konflikten.

Han skriver videre at det er den norske regjeringens oppgave å lede en samtale om minnestedet på en varsom måte.

- Trenger en samtale

Det har vært full debatt om minnestedet på Sørbåten i Hole kommune etter at vinnerutkastet ble offentliggjort i 2014.

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter massive protester fra beboerne i området, ble prosessen utsatt. I vår besluttet Regjeringen imidlertid at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017. Og naboene varslet med en gang et søksmål mot staten for brudd på naboloven.

Regjeringen har nå varslet at de er villige til å forkaste vinnerutkastet for å komme naboene i møte. Men naboene har takker nei til et forlik som innebærer ny utforming av minnestedet, deres hovedkrav er at minnestedet flyttes.

Jonas Dahlberg fikk beskjed om at hans forslag til minnested kan forkastes den 5. september, og fikk onsdag beskjeden om at naboene har sagt nei til dette tilbudet.

- 22. juli-hendelsene var et politisk motivert terrorangrep. I dagens politiske klima er det viktigere enn noen gang å snakke om hvordan dette kunne skje, skriver Dahlberg og fortsetter:

Ønsker å fortsette arbeidet

- Et minnested som etterstreber at alle kommer overens, en form for stillhet, reduserer det som skjedde, og kan bidra til å omstendigheter kan bli glemt. Jeg er overbevist om at formålet med et nasjonalt minnested skal være å hedre dem som mistet livet, ved å insistere på å fortsette en felles samtale om hva som skjedde. Og samtalen i seg selv, selv om den til tider blir ubehagelig, er det som på sikt kan fungere som behandlingen av traumer.

Han legger til at han er glad for at han har fått lov til å jobbe med minnestedene, og at han selv ønsker å fortsette arbeidet med vinnerutkastet «Memory Wound».

- Arbeidet i seg selv og de menneskene som jeg har møtt, har forandret livet mitt for alltid, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer