Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiet skal sitte på nok bevis til å arrestere Weinstein

Nå snører nettet seg sammen

Venter bare på grønt lyst fra statsadvokaten på Manhattan før den mektige Hollywood-mogulen kan pågripes.

STÅR OVERFOR STRAFFEFORFØLGELSE: Tidligere filmprodusent Harvey Weinstein er etterforsket av politiet i New York for seksuelle overgrep. Foto: NTB Scanpix
STÅR OVERFOR STRAFFEFORFØLGELSE: Tidligere filmprodusent Harvey Weinstein er etterforsket av politiet i New York for seksuelle overgrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i New York skal være klare til å arrestere tidligere filmprodusent Harvey Weinstein, ifølge The Guardian.

Etterforskningssjef Robert Boyce uttaler at de oppsamlede bevisene mot Weinstein er sterke. Politiet venter nå på klarsignal fra statsadvokat Curys Vance, skriver avisa.

- Saken ligger på hans bord nå. Det er opp til Vance om og når Weinstein tiltales, sier Boyce.

Nettet snører seg dermed tettere sammen rundt Weinstein, som dersom myndighetene tar ut tiltale, står overfor straffeforfølgelse for fem forskjellige tilfeller av straffbare seksuelle overgrep i New York. To av disse sakene skal innebære anklager om voldtekt, ifølge politikildene til The Daily Beast.

- Avvises kategorisk

Da Dagbladet tok kontakt med en av Harvey Weinsteins advokater i desember, Blair Berk, kom det følgende svar fra en talsperson i apparatet til Weinstein:

- Alle beskyldninger om sex uten samtykke avvises kategorisk. Weinstein har aldri hevnet seg på kvinner som har avvist ham, og kommenterer selvfølgelig ikke anonyme anklager. Med respekt til alle kvinner som har stått fram åpent med beskyldninger, mener Weinstein at alle disse forholdene skjedde under samtykke.

Høsten 2016 startet The New York Times og The New Yorker sine graveprosjekter om Harvey Weinstein etter rykter om omfattende seksuell trakassering i lang tid. På det tidspunktet var Weinstein regnet som Hollywoods mektigste, noe en kåring fra 2012 i Time Magazine fastslo.

Mektig produsent

Weinsteins filmkatalog har til sammen vært nominert til 341 Oscar-priser og vunnet 81 ganger. Nettverket til produsenten strakte seg helt inn i Det hvite hus etter mange år med pengebidrag til valgkampene til demokratiske presidentkandidater.

Datteren til tidligere president Barack Obama ble tatt inn som praktikantlærling i The Weinstein Company vinteren 2017.

Det var 5. oktober 2017 at The New York Times publiserte, og dermed avslørte at Weinstein har inngått forlik med åtte kvinner over tre tiår, som et ledd i få dem til å tie om overgrep, trakassering eller voldtekt. De har fått utbetalt millioner av dollar for å holde munn.

Dro på rehab

9. oktober fikk Weinstein sparken av styret i sitt eget selskap, og dagen etter forteller ytterligere 13 kvinner om seksuell trakassering og overgrep, og tre forteller om voldtekt i The New Yorker.

Korthuskollapsen var da mer eller mindre komplett, og siden har Hollywood-mogulen blant annet oppholdt seg på et rehabiliteringssenter for sexavhengige.

Fallen produsent

I oktober ble det også kjent at kona Georgina Chapman har forlatt ham og Weinstein er i kjølvannet av avsløringen kastet ut av Oscar-akademiet og mistet en rekke hederspriser og titler.

15. oktober tok skuespiller Alyssa Milano til Twitter for å be kvinner bruke #metoo for å fortelle om og skape bevissthet rundt trakassering og overgrep.

En gjennomgang viser at minst 80 kvinner, mange anslår opp mot 100, har anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep eller voldtekt.

Manøvrer deg gjennom Dagbladets gjennomgang her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!