KOMMENTARER

Nå spiller Trump på samme lag som Putin i Libya

USAs president med oppsiktsvekkende støtte til opprørsgeneral Khalifa Haftar.

LIBYA PÅ TRÅDEN: Sist mandag snakket Donald Trump i telefonen med Libyas opprørsgeneral Khalifa Haftar. Arkivfoto REX/NTB Scanpix
LIBYA PÅ TRÅDEN: Sist mandag snakket Donald Trump i telefonen med Libyas opprørsgeneral Khalifa Haftar. Arkivfoto REX/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump ringer med jevne mellomrom sine politiske venner rundt om i verden. Som regel er det statsledere og regjeringssjefer som får telefon fra USAs president. Forrige mandag gjorde han et unntak fra vanlig protokoll og slo på tråden til opprørsgeneral Khalifa Haftar i Libya. Langfredag bekreftet Trump at han hadde ringt Haftar og gitt ham sin fulle støtte i «kampen mot terrorister» og i arbeidet for «å sikre Libyas oljefelt».

Denne saken har av en eller annen grunn fått relativt lite internasjonal oppmerksomhet. Det betyr ikke at den er uviktig. For det som nå skjer, er at USA bryter med flertallet i FN og går i allianse med Russlands president Vladimir Putin.

Siden 2014 har Libya vært styrt av to regjeringer, den FN-anerkjente i hovedstaden Tripoli under ledelse av statsminister Fayez al-Sarraj og opprørsregjeringen i Tobruk under ledelse av general Haftar, som for øvrig har utnevnt seg sjøl til feltmarskalk. Haftar kontrollerer mer enn halvparten av Libyas territorium, og 4. april startet han et omfattende angrep mot Tripoli. Rundt 300 mennesker er hittil drept og hundrevis skadd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer