UTVIDES: Denne høsten sørger byrådet for en ytterligere utvidelse av ordningen med gratis halvdagsplass i AKS (SFO). Nå får hele 4000 nye barn i 11 av 15 bydeler i Oslo muligheten til å leke med venner, lære nye ting og delta i fellesskapet, uavhengig av foreldrenes inntekt, skriver artikkelforfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UTVIDES: Denne høsten sørger byrådet for en ytterligere utvidelse av ordningen med gratis halvdagsplass i AKS (SFO). Nå får hele 4000 nye barn i 11 av 15 bydeler i Oslo muligheten til å leke med venner, lære nye ting og delta i fellesskapet, uavhengig av foreldrenes inntekt, skriver artikkelforfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

SFO/AKS:

Nå står kampen om forskjells-Oslo

Den største barnereformen siden barnehageløftet er i gang. Nå får nesten ti tusen barn delta gratis i AKS. Men Høyre vil fjerne hele ordningen for å finansiere skattekutt.

Meninger

Stadig flere barn vokser opp i fattigdom. Redd Barna publiserte nylig sitt femte Barnometer, der de kritiserer regjeringen for ikke å gjøre nok for å bekjempe barnefattigdom.

I Oslo tar vi våre egne grep. Denne høsten sørger vi for en ytterligere utvidelse av ordningen med gratis halvdagsplass i AKS (SFO). Nå får hele 4000 nye barn i 11 av 15 bydeler i Oslo muligheten til å leke med venner, lære nye ting og delta i fellesskapet, uavhengig av foreldrenes inntekt.

Deltakelsen i AKS har skutt i været i områder av byen som før reformen hadde svært lav deltakelse. Der hvert tredje eller fjerde barn deltok før, er deltakelsen nå oppe i nesten hundre prosent, på skole etter skole.

Gratis AKS gir tusenvis av barn nesten 50 timer mer i måneden sammen med vennene sine. De får leke, lære og snakke norsk, og får en sosial trening de ellers ikke ville ha fått. Mange uttrykker det samme som sosiallæreren på Furuset: «Dette betyr alt». For integrering og inkludering er det uvurderlig.

SVs mål er at alle barn fra 1.–4. trinn i hele byen skal få gratis AKS. Det er dette som er den norske modellen. Universelle løsninger er treffsikre, ubyråkratiske og hindrer at vi skaper fattigdomsfeller. AKS utgjør en forskjell for barns utvikling og læring, og kan derfor ikke overlates til foreldrenes økonomiske handlingsrom alene. AKS må være for alle.

Men mørkblå skyer truer i horisonten

Der vi velger å satse de store pengene på de små barnas oppvekstvilkår og læring, har Høyre gått til frontalangrep på gratis AKS helt siden SV gikk inn i byrådet. De uttrykker politikken sin krystallklart både i tall og tekst. Høyre kutter hele summen på 129 millioner som vi bruker på gratis AKS, og mener at «AKS skal fortsette å være et foreldrefinansiert tilbud».

Det vil koste en småbarnsfamilie dyrt. Over natta vil Høyre sende en årlig regning på over 22 000 kroner til småbarnsfamilier. Per barn. Dersom man har to barn i AKS, skjønner de fleste at dette blir en betydelig sum.

Og akkurat dette er en målretta måte å ekskludere barn og øke forskjellene på. Det viser historien oss. I Oslo fantes det ikke noe gratis AKS i de 18 årene Høyre styrte skuta, og deltakelsen var deretter: Høy i områder med god råd, lav i områder med dårlig.

Men vi er klare. Gratis AKS er kommet for å bli.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.