Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nå starter arbeidet

Klimaforhandlingene må nå resultere i utslippskutt her hjemme.

12 Dec 2015, Paris, France --- Paris, France. 12th December 2015 -- Foreign Affairs Minister and President-designate of COP21 Laurent Fabius (2-R), applause with Secretary General of the United Nations Ban Ki Moon (3-R) and France's President Francois Hollande (R) after adoption of a historic global warming pact. -- Governments have adopted a global agreement that for the first time asks all countries to reduce and rein in their greenhouse gas emissions at Cop21 meeting in Paris --- Image by © Jonathan Raa/Demotix/Corbis
12 Dec 2015, Paris, France --- Paris, France. 12th December 2015 -- Foreign Affairs Minister and President-designate of COP21 Laurent Fabius (2-R), applause with Secretary General of the United Nations Ban Ki Moon (3-R) and France's President Francois Hollande (R) after adoption of a historic global warming pact. -- Governments have adopted a global agreement that for the first time asks all countries to reduce and rein in their greenhouse gas emissions at Cop21 meeting in Paris --- Image by © Jonathan Raa/Demotix/Corbis Vis mer
Meninger

På overtid fikk vi en klimaavtale i havn, med god hjelp fra et svært solid fransk lederskap. Gitt utgangspunktet skal vi være godt fornøyde med avtalen.

Samtlige land har gått med på at temperaturstigningen ikke skal over to grader, og en skal tilstrebe å begrense den til 1,5 grader.

Det viktigste er imidlertid at landenes målsettinger skal strammes inn hvert femte år og vi får et system for å følge landenes utslippskutt.

Det er imidlertid ingenting i avtalen som garanterer at vi vil nå våre mål. Nasjonalt fortsetter kampen om å få hver enkelt regjering til å forstå at avtalen innebærer at også de må foreta drastiske grep for å kutte egne klimagassutslipp.

Det var ingen som forventet at klimautfordringene ville bli løst i Paris. Få forventet at landene skulle bli enige om konkrete tiltak som ville blitt oppfattet som overstyring.

Det viktigste som skjedde i Paris var at landene selv har kommet med forslag til egne utslippskutt, noe nesten samtlige land har gjort. Det kan virke lite, men er et stort steg i riktig retning.

At landene nå forplikter seg til å komme med ytterligere innstramminger hvert femte år, gjør at dette konstruktive sporet vil forsterkes.

At det blir mulig å kikke hverandre i kortene, vil også styrke tilliten landene imellom. Jeg kutter, hvis du kutter, er en vesentlig del av motivasjonen for at hvert enkelt land skal foreta de nødvendige endringene.

Byrdefordelingen som avtalen legger opp til, gjør at de rike landene slipper billig unna. Men også her tar vi et steg i riktig retning.

Det ble satt et gulv på 100 milliarder dollar årlig til omstilling i utviklingslandene, og de som rammes av skade som følge av klimaendringene kan få erstatning.

Selv om avtalen er blottet for en klar problembeskrivelse og gir statene stort spillerom, skal vi være fornøyde. Den gir noe å slå i bordet med når politikken skal utformes.

Vårt fremste håp ligger i at markedsaktører verden over ser avtalen som et signal om en endret politikk. Først når det å investere i fornybar energi blir en tryggere investering enn fossilt, vil vi nå målet. Her vil grønne skatter være viktig.

At Oljefondet nylig ba om å få investere i såkalte «unoterte infrastrukturinvesteringer», for, blant annet, å kunne «gjennomføre investeringer i infrastruktur for fornybar energi», er således et svært gledelig tegn i tiden.

Våre hjemlige politikere må samtidig vise at de forstår hva Paris-avtalen egentlig innebærer, og sette bremsene på ytterligere leting etter olje i våre nordlige områder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media