Nå starter filmkrigen

LOS ANGELES (Dagbladet): I over tolv år har Hollywood forsøkt å filmatisere tegneseriefiguren «Spider-Man». Nå skal filmen slåss om publikum mot «Star Wars: Episode II - Klonene angriper».

Tobey Maguire og Kirsten Dunst har hovedrollene i «Spider-Man», som har USA-premiere 3. mai. Først 28. juni slippes den på kino i Norge. Hvis spådommene slår til, har den da allerede håvet inn flere hundre millioner dollar. Det er bare «Star Wars: Episode II - Klonene angriper» det er like høye forventninger til. Den slår til mot norske kinoer 22. mai.

En lang kamp

Dagbladet møtte folkene bak «Spider-Man» i Beverly Hills i går morges norsk tid. Filmskaperne har fått bra respons på filmen, som er et eventyr i spesialeffekter, humor, action og romantikk.

Veien fram til den ferdige filmen har i seg selv ingredienser til en god Hollywood-film: rettssaker, dødsulykker, brukne bein, stjålne kostymer og en uendelig rekke med omredigeringer.

Siden «Titanic»-regissør James Cameron kjøpte filmrettighetene til «Spider-Man» i 1990, har regissører, skuespillere og filmselskap kommet og gått. Da produsenten Avi Arad omsider fikk samlet trådene, likte ikke sjefene i Columbia regissøren Sam Raimis valg av den forholdsvis ukjente Tobey Maguire som den litt nerdete Peter Baker - som forvandles til «Spider-Man».

- Jeg var litt irritert over alt styret, men Sam støttet meg hele veien, og vi kom oss styrket gjennom prosessen, sa en lavmælt Tobey Maguire da han møtte verdenspressen.

Lee gråt

Sam Raimi oppdaget Tobey Maguire i Lasse Hallströms «Siderhusreglene», og hevder han aldri var i tvil om at han var den riktige.

Maguire måtte legge seg i hardtrening for rollen. I fem måneder, seks dager i uka, flere timer pr. dag, svettet han i treningsstudio.

Nå må han tilbake til treningsapparatene, for kapitalen er allerede på plass for «Spider-Man 2». Manuset vil trolig være klart i løpet av sommeren, og innspillingen starter sannsynligvis allerede i høst.

- Stan Lee («Spider-Man»-skaperen, red.anm.) gråt da han til slutt så filmen, sier Arad til Dagbladet. Lee hadde ikke trodd at hans populære tegneseriefigur skulle nå filmlerretene i hans levetid. Til det hadde vanskelighetene i prosessen, som produsenten karakteriserer som en «rein krig», vært for mange.

UTFORDRER: «Star Wars: Episode II - Klonene angriper», som kommer på norske kinoer 22. mai, er det høye forventninger til.
PREMIEREKLAR: Etter 12 år er tegneseriefiguren «Spider-Man» endelig klar for kinolerretene. Forventningene til filmen er skyhøye, og flere filmeksperter tror filmen vil knuse flere rekorder når den får premiere i USA 3. mai. Arbeidet med oppfølgeren er allerede i gang.