Nå starter «Hodejegerne»-Mortens utenlandske filmeventyr

Nordmannen fikk ikke James Bond, men er i gang med å filme Keira Knightley og Benedict Cumberbatch.

I ENGLAND: Den norske filmregissøren Morten Tyldum har startet opptakene til «The Imitation Game». Her fotografert i leiligheten han leier i Kensington, London, England. FOTO: MORTEN RAKKE
I ENGLAND: Den norske filmregissøren Morten Tyldum har startet opptakene til «The Imitation Game». Her fotografert i leiligheten han leier i Kensington, London, England. FOTO: MORTEN RAKKEVis mer

(Dagbladet): Ifølge Screen Daily er opptakene til «The Imitation Game», regissør Morten Tyldums første store, internasjonale film, igang i England.

Mannen som driver reklamefilmproduksjon sammen med Aksel Hennie, langfilmdebuterte med «Buddy» i 2003 og endte med BAFTA-nominasjon og pris av filmbladet Empire for «Hodejegerne» i 2010, skal nå samarbeide med filmstjerner som Keira Knightley og Benedict Cumberbatch.

Benedict Cumberbatch er kjent fra TV-serien «Sherlock» og filmer som «The Fifth Estate» og «Star Trek Into Darkness»; Keira Knightley er berømt for sin rolle i «Atonement» og ble oscarnominert for «Pride and Prejudice».

Opptakene starter etter at flere andre norske filmregissører i det siste har opplevd tilbakeskritt i sine amerikanske karrierer: «Kon Tiki»-gutta Espen Sandberg og Joachim Rønnings «Pirates of the Caribbean 5» er utsatt fordi manuset ikke holdt, Harald Zwarts oppfølger til til sin «Mortal Instruments»-film er lagt på hylla etter at «City of Bones» leverte svake besøkstall på amerikanske kinoer.

Krigsdrama Filmen er et drama fra Den andre verdenskrigen om den intense kampen for å knekke nazistenes kryptering av sitt samband - den såkalte enigmakoden. Og forteller historien om mannen som var sentral for at det lyktes - det unge matematikk-geniet Alan Turing, som etter krigen ble straffeforfulgt og tvangsmedisinert for homofili, og begikk selvmord som 41-åring i 1954.

- En rørende, spennende og ganske tragisk historie. Og både et personportrett, et krigsdrama og en spionthriller i ett, har Tyldum selv sagt om filmen.

- Det er en historie som kan minne litt om «A Beautiful Mind», om geniet som aldri passer inn i noen settinger og blir mistenkeliggjort, men som likevel er den som tar det store ansvaret, sa han da det ble kjent at han fikk regissørjobben av produksjonsselskapet Black Bear Pictures.

Holdt på å få Bond Andre skuespillere Morten Tyldum nå skal instruere på settet, er Matthew Goode («Stoker», «A Single Man»), Mark Strong («Tinker Tailor Soldier Spy») og Rory Kinnear («Skyfall»).

Manuset til «The Imitation Game» er basert på boka «Alan Turing: The Enigma» av Andrew Hodges og var utsatt for en heftig budkrig blant de store hollywoodstudioene. Opprinnelig var det regilegenden Martin Scorsese som skulle lage filmen, men da han ikke rakk å komme igang innen fristen ble rettighetene snappet opp av Black Bear.

Morten Tyldum fikk jobben etter å ha vært inne i bildet for å overta den neste James Bond-filmen. Hans neste prosjekt blir etter alt å dømme nok en Hollywood-film, «Ghostman».