DEBATT

Etterretningsloven:

Nå starter masseovervåkingen

Data om nesten all din digitale aktivitet vil nå være i hendene til Forsvarets Etterretning.

VIL FÅ MER: Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, får trolig nye og sterke virkemidler i kampen mot statens fiender. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
VIL FÅ MER: Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, får trolig nye og sterke virkemidler i kampen mot statens fiender. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag blir med all sannsynlighet en ny lov vedtatt i Stortinget. Denne vil gi E-tjenesten rett til å drive med masseovervåkning.

Hvor ble det av debatten om dette alvorlige inngrepet i personvernet vårt?

I april var det stor offentlig debatt rundt Smittestopp-appen, og hvorvidt denne samlet inn for mye informasjon. Kritikken haglet i flere store medier og i sosiale medier. Mange lot være å laste ned Smittestopp-appen for å beskytte sitt eget personvern.

Når den nye loven blir vedtatt i dag, gir den E-tjenesten rett til å drive med masseinnhenting og lagring av metadata som krysser grensen til Norge. I dagens teknologi-samfunn vil det i praksis si nærmest all datatrafikk.

Når du bruker Google, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter etc. kommuniserer du over landegrensene. Sender du meldinger digitalt, gjør du det samme. Selv når du besøker et norsk nettsted, er det stor sjanse for at trafikken går over landegrensene.

Data om nesten all din digitale aktivitet vil nå være i hendene til Forsvarets Etterretning. Staten. I motsetning til Smittestopp-appen kan du denne gangen ikke takke nei ved å la være å laste ned appen. Mye tyder også på at du ikke engang vil kunne bruke krypterte meldingstjenester trygt, fordi loven åpner for at leverandører av slike tjenester skal måtte sørge for tilgang til også denne kommunikasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer