Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå starter TV-krigen

Digitalt bakkenett, bredbånds-tv, parabol eller kabel. Hva velger du?

(Dagbladet.no): Du kan godt klare deg uten digitalt bakkenett, selv om de analoge tv-signalene skrus av.

- Jeg tror det vil være fire hovedmåter å se på tv på. Bredbånds-tv, parabol, kabel-tv og digitalt bakkenett, sier Tanja Storsul, førsteamanuensis ved Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Klokka 13 i dag stiller hun på nettmøte. Send inn spørsmål til henne neders på siden.

Hun fulgte nøye med da TV 2, Telenor og NRK via deres felles selskap NTV ble tildelt konsesjon for å bygge ut det digitale bakkenettet i dag.

Men detaljene i konsesjonen er foreløpig ikke offentliggjort, men noe er klart.

* Dersom du vil ta inn tv-signalene direkte over luft, må du ha en dekoder-boks.

* Vil du bare ha NRK vil det være gratis, og du vil kunne kjøpe en enkel boks til under 1500 kroner.

* Dersom du vil se flere kanaler enn NRK må du kjøpe en dekoderboks med kortleser. Denne koster nok noen hundrelapper ekstra. I tillegg må du trolig betale en sum i måneden.

- Hva som faktisk vil skje i 2009 vet man ikke. Men det er ingen ting som hindrer TV 2 i å bli en betal-tv-kanal, sier medieviter Storsul.

Det er selskapet NTV Pluss som bestemmer hvordan det hele skal bli for seerne.

- De vil kunne tilby pakker av kanaler, eller man kan la seerne kjøpe kanaler enkeltvis, sier Storsul.

Men det er ikke alle som trenger å bry seg med det digitale bakkenettet.

- Har du kabel-tv eller satellitt berøres du ikke med mindre du har en ekstra tv i kjelleren eller en tv på hytta, sier Storsul.

NRK og TV 2 vil kunne få stor makt til å påvirke hvem som får tilgang i det nye bakkenettet.

- Jeg skulle gjeren sett konsesjonsteksten for å si noe ordentlig om framtida, men det er viktig at NRK og TV 2 ikke blir bukken som passer havresekken, slik at de kan sjalte ut de andre kanalene, sier Storsul.

Men det er ikke bare tv-kanalene som sitter i en dobbeltrolle, som både innholdsleverandør og eier av sendenettet. NRK og TV 2 eier bakkenettet sammen med Telenor, som også er dominerende på bredbånd, kabel-tv og satellitt-tv.

- Man må også passe på at de ikke bruker sin markedsmakt til å presse ut sine konkurrenter, sier Storsul.

Men bakkenettet vil trolig sikre at vi får langt flere riksdekkende kanaler enn i dag. Trolig kommer TV Norge og TV 3 med i det digitale bakkenettet.

NTV ville i går ikke fortelle hvor mange kanaler de ønsker å formidle via det digitale bakkenettet, men Storsul mener at de vil kunne sende ut tre pakker med kanaler.

- I hver av disse signalpakkene er det plass til mellom seks og ti kanlaer. Bare en av signalpakkene skal være riksdekkende, de andre kan variere innholde geografisk, sier Storsul.

De første signalene fra det digitale bakkenettet vil være på plass allerede neste høst. Etter at det er på plass vil de analoge signalen kunne skrus av.

Noe mer du lurer på. Send inn spørsmål til Tanja Storsul.

SVARER DEG: Tanja Storsul guider deg gjennom tv-krigen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling