Nå stenges han ute fra fengselet

Derfor må Fasting Torgersen lese på bar.

– Det var vanskelig å komme ut. Nå er det vanskelig å komme inn igjen, sier Fredrik Fasting Torgersen til NTB. Han har sonet mer enn 16 år i fengsel for et drap han mener seg uskyldig dømt for.

Under Bjørnsonfestivalen i Molde, som starter i morgen, skal Fasting Torgersen lese dikt for de innsatte i Hustad fengsel. Men han slipper ikke inn i fengselet. Diktlesingen må skje utenfor fengselets porter, på en bar i Molde sentrum. Der møter noen innsatte med ledsagere.

Saken ble avvist

– De tror kanskje jeg skal være oppvigler, for i boka «Fangeliv» har jeg kritisert fengselsledelsen for blant annet manglende legetilbud til medfanger. Men min eneste oppgave denne gangen var å lese egne dikt, sier Fasting Torgersen.

Han fyller snart 73 år. 16. juni 1958 – 23 år gammel – ble han dømt til livsvarig fengsel og sikring for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata 6B i Oslo.

Han sonet over 16 år bak murene. I ettertid har flere, blant dem Jens Bjørneboe og Tor Erling Staff, ment at Fasting Torgersen er uskyldig dømt. Gjenopptakelseskommisjonen avviste senest 8. desember i fjor å gjenoppta saken hans.

– Vi kjører på for fullt, og jeg håper fortsatt at saken min skal bli behandlet på nytt, sier Torgersen til NTB.

Kaller det sensur

FÅR IKKE KOMME INN: Under Bjørnsonfestivalen i Molde skal Fasting Torgersen lese dikt for de innsatte i Hustad fengsel. Men han slipper ikke inn i fengselet, og diktlesingen må skje utenfor fengselets porter, på en bar i Molde sentrum. Arkivfoto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
FÅR IKKE KOMME INN: Under Bjørnsonfestivalen i Molde skal Fasting Torgersen lese dikt for de innsatte i Hustad fengsel. Men han slipper ikke inn i fengselet, og diktlesingen må skje utenfor fengselets porter, på en bar i Molde sentrum. Arkivfoto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Festivalsjef Hege Newth Nouri viser til at Bjørnsonfestivalen er en ytringsfrihetsfestival som skal være forfatternes beskytter.

– Derfor er det pinlig når vi inviterer en forfatter som har gledet seg til å møte de innsatte ved Hustad fengsel og som opplever å bli stengt ute. Fengselet sier at tidspunktet ikke passer, uten å komme med forslag til et annet tidspunkt, sier festivalsjefen.

– Jeg kaller det sensur. Fasting Torgersen har følt seg utrettferdig behandlet av påtalemyndigheten og fengselsvesenet, og har nok sagt et og annet de ikke har likt. Og han ønsker saken sin gjenopptatt. De forsøker å tie ham ihjel.

Hun sier at Bjørnsonfestivalen tre år tidligere har arrangert forfattertreff i Hustad fengsel, og at det ikke har vært noe problem før i år. Nouri tror avgjørelsen er tatt høyt oppe i systemet.

Avviser sensur

Dette avviser imidlertid regiondirektør i Kriminalomsorgen region Vest Per Sigmund Våge overfor NTB. Han var selv på ferie da avgjørelsen ble tatt, og slik den er blitt referert for ham, var det tidspunktet som var vanskelig for fengselet på Hustad. Fengselet ligger noen mil utenfor Molde.

– Sensur har ikke vært vårt utgangspunkt for denne avgjørelsen, sier Våge til NTB.

Han viser til at fengselsregionen tidligere har åpnet for kulturinnslag som har vært kontroversielle. Han sier at det kan være aktuelt å finne et annet tidspunkt for et møte med Fredrik Fasting Torgersen i ett eller flere av fengslene på Vestlandet.

Våge sier at han er positiv til Bjørnsonfestivalen og det arbeidet festivalen har gjort gjennom flere år overfor innsatte ved Hustad fengsel.

(NTB)

KRITISERER FENGSELET: Festivalsjef i Bjørnsonfestivalen Hege Newth Nouri beklager det inntrufne.