Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

22. juli minnesmerket på Sørbråten

Nå stopper kommunen det omstridte minnesmerket

Hole kommune har stoppet behandling av «Memory Wound»- byggesøknaden. 

KILDE TIL KONFLIKT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
KILDE TIL KONFLIKT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skriver naboene til Utvika i en pressemelding. Kommunen vil ikke behandle statens byggesøknad før tvisten som pågår mellom staten og naboene er over.

Staten og Støttegruppen for 22. juli hendelsene har sammen med AUF hele tida gitt uttrykk for nødvendigheten av å raskt få på plass et minnested på Sørbråten, og at de av den grunn ikke ønsker en diskusjon rundt alternativ plassering.

Kan bli lang utsettelse

Når kommunen nå ikke vil behandle byggesøknaden, betyr det at minnesmerket kan bli utsatt med over 2,5 år da dette er tida det tar fra en dom avsies i tingretten til rettskraftig dom i høyesterett foreligger.

I tillegg blir det lagt til tid det tar for en ny behandling av byggesøknaden i Hole kommune.

Ifølge Hole kommune kan ikke søknaden behandles med dokumentasjonen som er innsendt. De begrunner dette med at søknaden ikke er i henhold til vedtatt reguleringsplan.

I begrunnelsen fra kommunen står det at kommunen ikke vil gi tillatelse til igangsetting av ikke-reversible tiltak for å hindre uopprettelig skade på odden.

Overrasket og glade

- Vi ble overrasket over denne avgjørelsen. For oss betyr dette at vi nå får ro, at det ikke blir gjort uopprettelig skade, noe vi er takknemlige for, sier Anne-Gry Ruud, talsmann for saksøkerne blant naboene.

Etter langvarig konflikt rundt minnestedet på Sørbråten valgte naboene på Utstranda å trekke staten for retten 25. april for å få stanset planene om oppføring av 22. juli minnestedet «Memory Wound».

Ifølge NRK ble dette avklart under et planleggingsmøte i Ringerike tingrett 9. november.

- Det har vært et stressmoment for oss dette at staten kunne få anledning til å starte byggingen. Vi er glade for at kommunen har tatt ansvar. AUF og Jan Tore Sanner har hele tida vært opptatt av at det haster å få satt opp dette minnestedet, nå kan vi kanskje få til en dialog. Det er ikke sånn at vi er imot et minnesmekre, men vi er imot at det plasseres på Sørbråten, sier Ruud.

Arr i terrenget

I september fortalte kommunalminister Jan Tore Sanner at regjeringen kan gå med på å forkaste forslaget til minnesmerke, men foreslo ikke å flytte plasseringen, slik motstanderne ønsker.

Dette var ikke godt nok for naboene som valgte å saksøke staten. 12. mai er den planlagte avslutningen av rettsaken.

- Vi synes det er forferdelig trist for alle parter at det blir en rettssak, men slik blir det når ingen av partene vil gi seg, sier talsperson for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge til Dagbladet, tidligere i november.

Arr i terrenget

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter massive protester fra beboerne i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Minnestedet skal skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skal fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

Dagbladet kommer med mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!