Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Nå tar Beevor for seg andre verdenskrigs siste store tabu

Noen detaljer er så grusomme at han ligger våken om natta.

SLITER MED SØVNEN: Noen ganger finner den verdensberømte historikeren og forfatteren Antony Beevor historier som er for grusomme til å ta med i bøkene sine. Foto:  STEFAN  MATTSSON / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
SLITER MED SØVNEN: Noen ganger finner den verdensberømte historikeren og forfatteren Antony Beevor historier som er for grusomme til å ta med i bøkene sine. Foto: STEFAN MATTSSON / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer

Antony Beevor lider av søvnløse netter. Da jeg nylig møtte ham i hans hjem på vestsiden av London, innrømmet han dette på en saklig måte, og ingen av oss synes dette er unormalt. Begge tar det for gitt at enhver historiker som fordyper seg i studiet av andre verdenskrig, som vi har gjort det meste av våre arbeidsliv, ikke kan unngå å oppleve sporadiske anfall av dårlig søvn. 

Han forteller at hans egen søvnløshet kun pleier å dukke opp under intense forskningsperioder, eller når han forbereder seg på å skrive om noen av de mer urovekkende sidene ved krigen. "Man kan selvfølgelig ikke la det gå inn på seg med en gang, for man må jo konsentrere seg om fakta", sier han. "Men noen netter senere kommer det tilbake. Midt på natten våkner du plutselig opp, og så er det der igjen."Mange av temaene Beevor har skrevet om har absolutt vært dystre. I boken om slaget ved Stalingrad, som gav ham internasjonal annerkjennelse i 1998, beskrev han en av de bitreste felttogene i den andre verdenskrig. Han innrømmer at noen av rapportene han fant, spesielt om soldater som sultet i snøen, fortsatt hjemsøker ham i dag.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?