Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Organdonasjon

Nå tar det deg under ett minutt å redde liv

Dagbladet mener: Registrer deg som organdonor. Med Bent Høies (H) nye endringer har det aldri vært enklere.

Bedre løsninger: Regjeringen forbedrer systemet for organdonasjon. Nå kan du registrere deg som donor med Bank ID på mobil. Det tar deg under ett minutt. Her er Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie under Høyres landsmøte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Bedre løsninger: Regjeringen forbedrer systemet for organdonasjon. Nå kan du registrere deg som donor med Bank ID på mobil. Det tar deg under ett minutt. Her er Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie under Høyres landsmøte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til enhver tid står det mellom 400 og 500 mennesker i kø for organtransplantasjon i Norge. Det er på alle måter en krevende situasjon å være i. Først og fremst fordi man må leve i uvisshet om det dukker opp en villig donor med organer som passer, men også fordi syke organer nesten alltid innebærer redusert livskvalitet. Livet i organkø er tøft, både psykisk og fysisk.

For mange kan det også være kort. Hvert år dør det folk på ventelista.

Slik behøver det ikke være. Det er ikke mangel på friske organer som er problemet, men donorer. Vi både kan og bør gjøre langt mer for å redde livet til pasienter i organkø, enn hva vi gjør i dag.

Helseminister Bent Høies nye digitale registreringsløsning er et godt tilskudd på systemnivå. Med bruk av Bank ID (på mobil, for eksempel), kan du enkelt logge inn og registrere deg som organdonor. Du kan i tillegg registrere pårørende og krysse av for at de skal få beskjed om valget ditt via sms. Takket være regjeringen og helseministeren kan du nå potensielt redde et liv med bare et minutt på mobilen som innsats.

Det finnes en rekke gode argumenter for hvorfor du må gi bort organene dine når du dør. Et av dem er at du ikke bør overlate beslutningen til for eksempel ektefellen, barna eller foreldrene dine. Når sjokket om dødsfall eller alvorlig sykdom i nær familie inntreffer, er det vanskeligere å ta slike valg enn om det var unnagjort på forhånd. La familien slippe den ekstra byrden det kan være å ta slike beslutninger i akutte situasjoner.

For din egen del bør det å donere bort ei nyre etter døden være en enkel beslutning å ta. Du behøver ikke nyra når du er død, men barnet som ligger for døden gjør det. Organdonasjon er livreddende behandling uten innsats fra deg selv. Det koster deg heller ingen ting å la være, men hva har du å tjene på et friskt hjerte i graven?

Heldigvis er de aller, aller fleste av oss positivt innstilt til organdonasjon. Det er derfor Høies nye og enkle løsning er så god. Denne avisa ville foretrukket et system hvor en måtte reservere seg mot å være donor, men all den tid en slik løsning ikke har støtte på Stortinget, håper vi samtlige som leser oss tar organdonasjonssamtalen med sine nærmeste, og registrerer seg så fort som overhodet mulig. Man vet aldri om det kan bli aktuelt, men vi vet med sikkerhet at behovet er der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!