HOLDER IKKE: En vanlig unnskyldning er at overgrepet ble utført i hjemlandet mens foreldrene ikke var til stede. Dette holder ikke. Dersom det er en reell fare for at barna dine blir kjønnslemlestet i hjemlandet så har du en plikt til å avverge dette, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HOLDER IKKE: En vanlig unnskyldning er at overgrepet ble utført i hjemlandet mens foreldrene ikke var til stede. Dette holder ikke. Dersom det er en reell fare for at barna dine blir kjønnslemlestet i hjemlandet så har du en plikt til å avverge dette, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Kjønnslemlestelse

Nå tar vi nye grep mot sosial kontroll i Norge

Kjønnslemlestelse skal avverges og straffeforfølges. Foreldre skal fra nå stilles ansvarlig.

Meninger

Med nye endringer i straffeloven vil foreldre som har utsatt barna sine for kjønnslemlestelse, eller som ikke har forhindret denne typen overgrep, bli straffet. Kjønnslemlestelse er grov vold mot barn. Det håper jeg vi alle kan være enig i, uansett parti. Jeg er utrolig glad for at justisministeren nå tar denne saken på alvor og varsler endringer i straffeloven.

Justisministeren vil nå sende forslag om utvidelse av, og endringer i, avvergingsplikten på høring. Plikten til å avverge kjønnslemlestelse foreslås pålagt alle. Foreldre blir nå stilt ansvarlig for å passe på at barn ikke blir utsatt for kjønnslemlestelse. En vanlig unnskyldning er at overgrepet ble utført i hjemlandet mens foreldrene ikke var til stede. Dette holder ikke. Dersom det er en reell fare for at barna dine blir kjønnslemlestet i hjemlandet så har du en plikt til å avverge dette.

Straffeloven fastsetter en plikt til å avverge nærmere bestemte lovbrudd. Plikten gjelder for enhver og uten hensyn til taushetsplikt. Alvorlig miljøkriminalitet, grov menneskehandel, tvangsekteskap og ekteskapsinngåelse med barn under 16 år omfattes av forslaget. Dette er grove lovbrudd som det bør vurderes om enhver skal ha plikt til å avverge.

De siste ti årene har det blitt anmeldt mer enn 50 tilfeller av ulovlig omskjæring av kvinner og jenter i Norge. Likevel har så langt ingen blitt straffet for det. Frp skal slå hardt ned på kjønnslemlestelse og tvangsekteskap og Frp vil fortsette bekjempelsen av negativ sosial kontroll med endringer i straffeloven. Sosial kontroll er uønsket i Norge og derfor tar vi nå ytterligere grep.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.