DAB+ DAB

Nå tømmes Møre og Romsdal for DAB-adaptere

NRK forsvinner fra FM-båndet i Trøndelag og Møre og Romsdal onsdag.

ET MUST: DAB-adapter er i ferd med å bli en del av hverdagen til svært mange. Foto: NTB Scanpix
ET MUST: DAB-adapter er i ferd med å bli en del av hverdagen til svært mange. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermed kan rikskringkastingens radiokanaler bare høres på dab-radio.

Radiolyttere i de to fylkene kan fortsatt høre P4, Radio Norge og lokalradio på gamle radioer fram til 21. april. Helt fram til slukkingen onsdag har NRK vært i sving for å utbedre DAB-dekningen på mindre steder i de to fylkene.

Romsdals Budstikke skrev før helgen at butikkene i distriktet var i ferd med å tømmes for DAB-adaptere til bil, og at leverandørene sliter med å levere.

Dermed fortsetter slukkingen av FM-nettet som begynte i Nordland 11. januar. Fra midten av desember er det kun digitalradio som gjelder i hele landet.

Kan rykke ut

Øyvind Vasaasen, som er beredskapssjef i NRK, påpeker at tre ganger så mange mennesker blir berørt av slukkingen onsdag som da FM-nettet ble tatt ned i Nordland. Derfor er hjelpeteamene forberedt på at det nå kan bli travlere.

- Disse kan "rykke ut" til lyttere vi ikke klarer å hjelpe via publikumsservice. Hjelpeteamene kontrollerer også dekning i områder vi hadde fått tilbakemeldinger på, og de besøker forhandlere og verksteder, forteller han.

Kabelbrudd

Norge er det eneste landet i verden som har bestemt seg for å skru av FM-nettet. Kritikere har stilt spørsmål ved om DAB-nettet er tilstrekkelig utbygd blant annet langs veiene, og hvorvidt dette kan sikre at landets innbyggere får tilstrekkelig informasjon i en nødsituasjon.

Et kabelbrudd i Finnmark som førte til at både DAB- og telefonnett falt ut i januar, satte saken på spissen.

- Radio og dab er en kritisk samfunnsfunksjon og skal fungere nesten uansett hva som banker på døra av utfordringer, sa Per-Kristen Brekke, sjef for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Norkring, som eier og drifter DAB-nettet, har satt opp en reserveløsning for å sikre at det ikke skjer igjen.

Ifølge Norkring har 99,5 prosent av Norges befolkning DAB-dekning. Prisen på utbyggingen har vært 1 milliard kroner, heter det på selskapets nettsider.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer