LEDER

Dagbladet mener:

Nå trues ulven enda mer

Stortingsvedtaket bryter intensjonen med Bernkonvensjonen.

FREDET: Men blir lettere å drepe etter onsdagens stortingsvedtak.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FREDET: Men blir lettere å drepe etter onsdagens stortingsvedtak. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Seint onsdag kveld vedtok Stortinget Arbeiderpartiets forslag om endringer i naturmangfoldsloven, med støtte fra Senterpartiet og regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Loven regulerer blant annet lisensjakt på ulv og annet rovvilt, og nå skal paragraf 18 endres slik at det skal «legges vekt på om bestandsmål som er vedtatt i Stortinget, er nådd».

Den runde formuleringen tilslører alvoret. Bestandsmålet er et minste antall dyr bestemt av Stortinget for å sikre artens overlevelse. Det brukes for å sikre en forsvarlig forvaltning og at Norge skal oppfylle vårt ansvar etter Bernkonvensjonen, som forplikter Norge til å ta vare på truede planter og dyrearter. Med dette som bakgrunn har vi altså et minimumstall for det som ses som en levedyktig bestand.

Nå gjøres minstestandarden til tak på antall dyr. Endringen betyr at når bestandsmålet for rovvilt er nådd, blir dette et selvstendig kriterium for at lisens til felling gis. Loven slår fra før fast at det skal tungtveiende samfunnsmessige grunner til å felle truede dyr. Nå gjøres det lettere. I forslaget fra Arbeiderpartiet sies det rett ut: «Vilkåret for felling skal anses å være oppfylt når bestandsmålet er nådd og felling ikke truer bestandens overlevelse».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer