Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Nå trues ulven enda mer

Stortingsvedtaket bryter intensjonen med Bernkonvensjonen.

FREDET: Men blir lettere å drepe etter onsdagens stortingsvedtak.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FREDET: Men blir lettere å drepe etter onsdagens stortingsvedtak. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Seint onsdag kveld vedtok Stortinget Arbeiderpartiets forslag om endringer i naturmangfoldsloven, med støtte fra Senterpartiet og regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Loven regulerer blant annet lisensjakt på ulv og annet rovvilt, og nå skal paragraf 18 endres slik at det skal «legges vekt på om bestandsmål som er vedtatt i Stortinget, er nådd».

Den runde formuleringen tilslører alvoret. Bestandsmålet er et minste antall dyr bestemt av Stortinget for å sikre artens overlevelse. Det brukes for å sikre en forsvarlig forvaltning og at Norge skal oppfylle vårt ansvar etter Bernkonvensjonen, som forplikter Norge til å ta vare på truede planter og dyrearter. Med dette som bakgrunn har vi altså et minimumstall for det som ses som en levedyktig bestand.

Nå gjøres minstestandarden til tak på antall dyr. Endringen betyr at når bestandsmålet for rovvilt er nådd, blir dette et selvstendig kriterium for at lisens til felling gis. Loven slår fra før fast at det skal tungtveiende samfunnsmessige grunner til å felle truede dyr. Nå gjøres det lettere. I forslaget fra Arbeiderpartiet sies det rett ut: «Vilkåret for felling skal anses å være oppfylt når bestandsmålet er nådd og felling ikke truer bestandens overlevelse».

Ulven er fredet og en kritisk truet dyreart i Norge. Både Bernkonvensjonen og naturmangfoldloven er der for å sikre levedyktigheten til nettopp slike arter. Debatten har i stor grad handlet om hvorvidt lovendringen i seg selv er et brudd på våre internasjonale forpliktelser. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) har på skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) svart Stortinget at den runde formuleringen i lovendringen ikke nødvendigvis vil være brudd på Bernkonvensjonen, men at han mener en forvaltning som skissert i forslaget vil være det. Justisdepartementets lovavdeling har tidligere slått fast at Bernkonvensjonen ikke tillater at en styrer etter et bestandsmål uavhengig av konvensjonens vilkår for felling.

Konvensjonen skal beskytte truede arter, ikke minimere dem. Uavhengig av om lovendringen i seg selv er et brudd på Bernkonvensjonen, er den helt klart et brudd på intensjonen.

Uansett hvordan praksis blir, er vedtaket klart: Det blir lettere å få lov til å skyte ulv i Norge framover. Det mener vi er et skritt i feil retning. Dyret er fredet fordi det er akutt utrydningstruet. Nå trues ulven enda mer enn før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!