<strong>80 ÅR SIDEN:</strong> Krystallnatten 1938. Nazipøblene hadde herjet, angrepet jøder, ramponert og brent synagoger som her i Berlin. Foto: NTB Scanpix
80 ÅR SIDEN: Krystallnatten 1938. Nazipøblene hadde herjet, angrepet jøder, ramponert og brent synagoger som her i Berlin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

80 år siden KRYSTALLNATTA:

«Nå vet jeg hva pogromer er – det var som «på et slakteri»

Direktør ved Holocaustsenteret, Guri Hjeltnes, skriver om forspillet til katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Novemberpogromene – forspillet til katastrofen – var et sjokk som vakte oppmerksomhet verden over. Angrepene viste fram nazistenes vilje til å begå forbrytelser overfor menneskeheten.

Hun fylte 18 år i det døgnet hennes omgivelser ble smadret og gikk opp i flammer. Hun gikk rundt i de trange nabogatene i Wien: «Det er som på en kirkegård. Alt er knust med fynd og klem, de jødiske butikkene spikret igjen med plankebord og bjelker. Og en plakat: «Inventaret i denne kafeen er arisk. Derfor: Ikke ødelegg!»

Du kan nå betale med

Høstkampanje! LES PLUSS TIL ADVENT FOR 1 KRONE

Nyt høsten med alle våre artikler.HØSTKAMPANJE

LES TIL ADVENT

1 kr*

(Fornyes til 249,-/kvartal)

1 UKE

55 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 ÅR

795 kr

(Fornyes til 795,-/år)

  • *Abonnementet fornyes til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Kampanjen gjelder til og med mandag 28.september

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer