Nå vil «alle» gi ut bøker selv: - En investering i framtida

Større inntjening og større kontroll, mener ekspertene er fordelene med selvpublisering. Men er det så enkelt?

(Dagbladet): - Forlagene har vært litt som eiendomsmeklere, som forsøker å holde på hemmelighetene sine. De skal ha det til at det er veldig vanskelig å gi ut ei bok, men selvpublisering er enkelt og gir liten risiko, sier Oddbjørn By, mannen bak boka «Slik gir du ut på eget forlag».

De siste åra har vordende forfattere fått en helt ny mulighet til å få ut sitt materiale. Selvpublisering har blitt stadig mer populært i takt med at e-bøker har blitt mer vanlig.

- Vi begynte med tilrettelegging for selvpublisering i 2012 og vi har hatt en jevn økning i interessen de siste åra, både fra nye og etablerte forfattere. Det er litt i tida, at folk sitter hjemme og skriver bøker, sier Jan Barsnes, daglig leder i Eboknorden.no, som tilbyr hjelp til forfattere som vil gi ut sin egen bok digitalt.

E-bok om selvpublisering Passende nok: Den fagboka som i skrivende stund selger best på ebok.no, den med tittelen «Gi ut din egen e-bok».

- Det viser at mange går rundt med ei bok inne i seg, og ser selvpublisering som en mulighet, sier forfatter av boka Kristin Over-Rein.

Hun har i en årrekke drevet et lite forlag, og satte seg ned for å skrive guideboka etter å ha fått flere henvendelser fra folk som lurte på hvordan de selv kunne gi ut ei bok.

- Selvpublisering har hatt litt dårlig rykte fordi enkelte har tatt lett på kvaliteten. For å sikre en så god tekst som mulig må forfatteren samarbeide med gode manuskonsulenter eller redaktører, og ikke gjøre alt alene. Man må markedsføre boka selv, men det må man ofte om man gir ut på et forlag også, sier Kristin Over-Rein, og legger til: 

- Selvpublisering er stort i USA og England, og på Amazon.com mottar indieforfattere like stor andel av e-bokinntektene som de fem største amerikanske forlagene til sammen, sier hun.

En investering i framtida Flere har også gjort det gjevt ved å gi ut papirbøker uten et tradisjonelt forlag i ryggen.

Salgssuksessen «Fifty Shades of Grey» er ett eksempel på en internasjonal utgivelse som startet som selvpublisert ebok. Her hjemme tjente Hege Storhaug millioner etter at hun selvpubliserte boka «Islam, den 11. landeplage».

Aune Sand har ifølge han selv tjent godt på boka «Jordbærmus», som fikk massiv omtale da den kom på tampen av sommeren i fjor.

Forfatter og foredragsholder Elin Ørjasæter har gitt ut flere bøker på tradisjonelle forlag, men har nå gått over til å gi ut noen av sine fagbøker selv.

- Det er to fordeler med selvpublisering, at det er gøy og at du har kontrollen, sier hun til Dagbladet.

- Det er vanskelig å bli rik på selvpublisering i dag. Men det kan bli stort om ti år, og derfor er det en investering i framtida. Det er bare å få på seg fjellstøvler og begynne å trene mot nye tider, sier hun.

Oddbjørn By mener derimot det kan være store penger å tjene på bok gitt ut på eget forlag.

- Normalkontraktene som forlagene er pålagt å bruke er katastrofale fordi forfatterne må vente opp til 1,5 år for å få ut sin royalty, og forskuddene er komisk lave. Mens royalty-inntektene går fra 10 til 50-60 prosent per bok om du gir ut selv, sier han.

By er mest kjent som hukommelsesekspert og har i tillegg til boka «Slik gir du ut på eget forlag» selvpublisert fem andre fagtitler, og noen av dem har gått så bra at de er solgt i 23 000 eksemplarer bare i Norge.

- Det viktigste er å utgi kvalitet. Men all hjelpen du trenger til å kvalitetssikre stoffet kan man finne enkelt på nett, sier Oddbjørn By.

Vil røpe hemmeligheten Og Bys budskap om enkel selvpublisering selger. Han har solgt ut tre opplag av boka «Slik gir du ut på eget forlag», og trykker nå opp en revidert utgave. 

FRAMTIDA: Selvpublisering vil bli stort i framtida, mener Elin Ørjasæter. Foto: Christine Heim
FRAMTIDA: Selvpublisering vil bli stort i framtida, mener Elin Ørjasæter. Foto: Christine Heim Vis mer

- Fordelen med de store forlagene er at de eier bokhandlene, og det er enklere å få ut boka i butikkene. Men femdobler eller seksdobler du inntekta, er det greit å selge litt mindre, sier han.

- Ulempene ved å gi ut selv er at det tar tid å administrere eget forlag. Man må heller ikke ha for stor tro på seg selv og trykke opp for mange bøker, sier han.

Kristin Over-Rein anbefaler forfatterspirer å forsøke seg på å skrive ebok først, og inviterer til det hun kaller «indieforfatterseminar» i Oslo 3. juni. 

- Det å trykke ei bok kan bli dyrt, mens det kan bli tilnærmet gratis å gi ut ebok. Ebok kan være en fin vei ut i markedet, sier hun.

Suksess med krim Lærer og krimbokblogger Geir Tangen fikk massiv oppmerksomhet og ble kritikerrost etter at han selvpubliserte «Maestro» i 2015. «Geir Tangens solide krim bør være en tankevekker for norske forlag» skrev forfatter og Dagbladets anmelder Ingvar Ambjørnsen i sin omtale av boka.

RØPER HEMMELIGHETER: Hukommelsesmester Oddbjørn By har også skrevet en bok om selvpublisering. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
RØPER HEMMELIGHETER: Hukommelsesmester Oddbjørn By har også skrevet en bok om selvpublisering. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Tangen har solgt boka til 15 land og blir av mange trukket fram som kremeksempelet på at selvpublisering fungerer. Selv forteller Tangen at det var litt tilfeldig at han ga ut debutboka selv.

- Jeg hadde et forlag som gikk konkurs da manus nesten var ferdigstilt. Da tenkte jeg at enten måtte gå til et annet forlag, eller gi ut selv, forteller han Dagbladet.

Han falt på det siste, men mener han hadde en fordel fordi kona allerede hadde gitt ut to bøker, og at han selv hadde gode kontakter etter å ha vært en godt lest bokblogger.

Valgte å gå til forlag Men, tross suksessen, har Tangen nå valgt å skrive kontrakt med et større forlag.

- Jeg ante ikke hvor mye jobb det var med selvpublisering. Skal du lykkes må du vite mye om bokmarkedet og hvordan bøker blir solgt. Hvordan skal du ellers få en bokhandel i Laksevåg til å ta inn ei bok uten å ha hørt om deg før?, sier han.

SUKSESS: Geir Tangen har fått suksess med sin selvpubliserte krimbok «Maestro». Foto: Kurt Misje
SUKSESS: Geir Tangen har fått suksess med sin selvpubliserte krimbok «Maestro». Foto: Kurt Misje Vis mer

Han er nå glad for å få hjelp av et etablert forlag.

- Har du kunnskapen, ståpåviljen og er villig til å blø litt mer enn andre, sitter du igjen av større del av kaka om du gjør alt selv. Men jeg er opptatt av kvalitet, og man må investere mye arbeid og penger for å sikre god nok kvalitet. Derfor er jeg glad for å nå være på Gyldendal forlag. Nå får jeg får gjøre det jeg kan best, og det tror jeg er å skrive bøker.

Måte å rekruttere forfattere Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske Forleggerforening, avviser at forlagene holder på hemmeligheter om hvordan man publiserer bøker.

- Det finnes oppskrifter på dette over hele Internett, så den påstanden forstår jeg ikke. Mange av nettbokhandlene har lagt til rette for selvpublisering, og man kan kjøpe tjenestene man trenger på nett, sier han.

- I et forlagsperspektiv ser vi selvpublisering som en mulighet for hvem som helts å gi ut hva de vil. Men forlagene vil fortsatt arbeide for å være best på redaksjonell bearbeiding og markedsføringen av bøkene. Det tror vi de fleste forfatterne vil ønske å benytte seg av.

STARTER SEMINAR: Kristin Over-Rein har gitt ut boka «Gi ut din egen e-bok», nå starter hun «indieforfatterseminar» i Oslo 3. juni. Foto: Marit Reisjaa Karlsen
STARTER SEMINAR: Kristin Over-Rein har gitt ut boka «Gi ut din egen e-bok», nå starter hun «indieforfatterseminar» i Oslo 3. juni. Foto: Marit Reisjaa Karlsen Vis mer

Han mener imidlertid at de mange selvpubliserte bøkene gir nye muligheter for forlagene.

- Vi ser selvpubliserte tekster som en mulighet til å finne nye forfattere, flere selvpubliserte tekster har gjort suksess, og vi kommer til å se mye av dette i tida framover. Men mange av dem som selvpublisering, opplever at det kan være utfordrende å gjøre alt selv, sier han.

GIR SYNLIGHET: Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen, mener at selvpublisering kan være en måte å bli oppdaget av forlagene på. Foto: Forleggerforeningen
GIR SYNLIGHET: Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen, mener at selvpublisering kan være en måte å bli oppdaget av forlagene på. Foto: Forleggerforeningen Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram