Les også:
(Dagbladet.no): Å betale stykkppris per låt eller per album gjennom iTunes kan snart høre fortiden til. Nå avslører Financial Times at Apple er i forhandlinger med flere store plateselskaper.
Målet er å kunne tilby musikk «gratis» via iTunes, mot at forbrukeren binder seg til å bruke en iPod eller iPhone.
Nå gjenstår bare krangling om prislappen.
Nokia betaler
Også Nokia skal kaste seg inn i dette markedet i løpet av året, med sin «comes with the music»-modell, skriver Financial Times. Sistnevnte har vist seg mer villige til å betale enn Steve Jobs & co, og har tilbudt å gi bort 400 kroner per telefon til partnere i musikkindustrien.
Så langt har Apple bare villet gi bort drøyt 100 kroner.

- Dette er et spill om hvem som blunker først, og om noen velger å blunke i det hele tatt, sier en kilde i musikkbransjen til Financial Times.
Det er usikkert hvor mye Apple vil ta ekstra for sine spillere, om de får til en avtale. Planen er å tilby musikk etter to ulike modeller: Én modell der en engangsavgift vil gi tilgang til gratis musikk så lenge spilleren fungerer. Og én der Apple tar en fast avgift, pålydende mellom 35 og 40 kroner i måneden.
Sistnevnte skal først og fremst tilbys til iPhone-modellen, der kunden betaler over telefonregningen.
Er det mulig?
- Det høres litt rart ut. Selskapene, studioene og artistene, særlig de uavhengige artistene, vil ha kompensasjon. Jeg er skeptisk til at en ubegrenset tilgang til musikk er mulig å gjennomføre akkurat nå, sier Tim Bajarin ved Creative Strategies til nyhetsbyrået AP.
Både deler av platebransjen og Apple har tidligere uttrykt at de er misfornøyde med den salgsmodellen de opererer med i dag. Veldig lite av Apples inntekter kommer fra iTunes, som først og fremst ses på som et salgsverktøy for avspillerne, og platebransjen har også klaget på lav inntjening på digital musikk solgt via forhandleren.
Framtida er gratis
Her skriver Anderson om hvordan framtidens forretningsmodeller på nett må basere seg på å gi bort hele eller deler av produktet gratis.

- Poenget er at enhver industri som satser digitalt, til slutt vil og må bli gratis, sier Anderson i videoen til høyre i denne saken.