Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå vil «Borat»-bakmannen tulle med religion

Men får konkurranse fra kristne.

(Dagbladet.no): Som hovedmanusforfatter i de fem første sesongene av «Seinfeld», samt regissør for «Curb Your Enthusiasm» og «Borat»-filmen er Larry Charles vant til konfrontasjoner med religiøse grupperinger i USA.

De erfaringene kan han nok trenge seinere i år - når hans nye dokumentarfilm «Religulous» (en sammenkobling av ordene «religion» og «ridiculous») etter planen skal ha USA-premiere.

- Moore er et geni

«Religulous» er laget i samarbeid med komikeren Bill Maher, som egentlig ivret for å få ut filmen i tide til påsken.

- Jeg vil ha den ut for å feire høytiden da astronauten fløy opp til himmelen, fortalte Maher til Larry King Live i høst.

I stedet ser det nå ut til at filmens premiere er utsatt til juni.

Maher og Charles har dratt verden rundt, blant annet til Vatikanet, Jerusalem og Salt Lake City, for å gi et kritisk og humoristisk bilde av organisert religion.

- Jeg vil aldri sammenlikne meg med Michael Moore, han er et geni. Og dette er en litt annen problematikk. Det har blitt laget mye bra komedie av politikk, på grunn av spriket mellom det politikerne lover og det de kan innfri. Men hva med det religionene tilbyr, men som de aldri leverer? Dette gir grunnlag for mye moro. Men kristne amerikanere vil ikke bare sitte og se på at Hollywood-liberalere får monopol på kritiske kinodokumentarer.

RELIGIONSKRITISK TULLBALL: «Religulous» tar for seg det filmskaperne mener er de mer meningsløse sidene ved organisert religion. Larry Charles (til venstre) og Bill Maher er hovedmennene bak den. Foto: FRA FILMEN
RELIGIONSKRITISK TULLBALL: «Religulous» tar for seg det filmskaperne mener er de mer meningsløse sidene ved organisert religion. Larry Charles (til venstre) og Bill Maher er hovedmennene bak den. Foto: FRA FILMEN Vis mer

Leier PR-eksperter

Komiker, taleskriver og forfatter Ben Stein var faktisk med i en «Seinfeld»-episode i 1997, men han er helt uenig med Larry Charles om religionens betydning. Nå har han laget dokumentarfilmen «Expelled: No Intelligence Allowed».

Den har antatt premiere i løpet av april.

Stein har lenge vært en ivrig talsmann for intelligent design - en tro på at levende vesener som mennesker og dyr må ha oppstått ved hjelp av overnaturlige krefter.

Han er ikke alene om å ha denne troen, men ifølge Stein blir forskere som forfekter dette synet - og mener de har vitenskapelige bevis for det - sensurert av makthavere som mener nydarwinismen er det eneste akseptable synet.

Variety rapporterer nå at selskapet som har laget filmen har hyret de samme PR-folka som jobbet med «The Passion of the Christ» og den første «Narnia»-filmen.

Se lang trailer for filmen her:

ANGRIPER SENSUR: Ben Stein tror på intelligent design, men mener forskere som mener det samme blir sensurert.
UTSATT: Filmen skulle egentlig ha vært klar til påske.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media