Senterpartiet og SV ønsker å melde Norge ut av PISA-undersøkelsen. Ett av argumentene som brukes, er at vi gjennom de 16 årene vi har deltatt at vi egentlig ikke har oppnådd noe som helst gjennom deltakelsen.
Det samme argumentet kan også brukes om TIMSS-undersøkelsen. Men bør vi melde oss ut av slike undersøkelser fordi vi ikke klarer å forbedre oss?
Formålet med PISA og TIMSS å måle ferdighetene og kunnskapene til elevene i noen titalls land i enkelte fag, som for eksempel matematikk. Av disse undersøkelsene har vi for eksempel lært at vi ligger helt i bunnen når algebra-kunnskapene skal måles. Og for å si det med førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning Liv Sissel Grønmo: algebra er motoren i matematikken.
Vi må altså bli bedre i algebra for å kunne bli bedre også i andre deler av matematikken. La oss derfor lære av de landene som gjør det godt i algebra. Hvilke strategier og metoder de bruker for å få elevene til å øve slik det er nødvendig for å bli god.
Norge er ett av de landene i verden som bruker mest penger på skole. Da må det vel være spesielt viktig for oss å få kunnskaper om disse pengene brukes på en god måte? Hadde vi ikke deltatt i disse undersøkelsene, ville vi heller ikke hatt kunnskaper om hvor dårlig det står til. Men nå vet vi det, og vi vet hvor vi må sette inn kreftene på å bli bedre.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger