Nå vil de ta fra oss det åpne nettet igjen

Ofres nettnøytraliteten på det mobile nettet?

KOMPRMISS: Google og nettoperatøren Verizon mener nettnøytralitet er viktig, men ikke nødvendigvis på det mobile internettet. Foto: SCANPIX
KOMPRMISS: Google og nettoperatøren Verizon mener nettnøytralitet er viktig, men ikke nødvendigvis på det mobile internettet. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kampen for såkalt nettnøytralitet står sentralt i debatten om framtidas internett. Nettnøytralitet er prinsippet om at trafikk fra alle innholdsleverandører skal behandles likt, og det ikke skal være mulig for kommersielle operatører å opprette bomstasjoner på nettet som deler den digitale almenningen inn i «motorveier» og «kjerreveier».

Motsatsen til den nøytale, åpne nettet, er et slags kabel-tv-internett, der det ikke lenger er en selvfølge at du har tilgang til alt på nettet i din «pakke».

I 2007 intervjuet jeg hedersmannen Vint Cerf, et av nettets fedre og heltidsansatt Google-ambassadør. Han var klokkeklar på at nettnøytralitet måtte lovfestes:

- Det er denne grunnleggende åpenheten i nettet som har skapt hele denne historisk unike innovasjonskulturen, hvor all nyskaping skjer i nettets utkanter, sa Cerf.

GAD VITE hva Cerf mener om arbeidsgiverens siste sprell i nettnøytralitetsspørsmålet? Google har tidligere snakket varmt om nettnøytralitet, men sammen med nettoperatøren Verizon har selskapet gått til amerikanske myndigheter med et forslag det er vanskelig å tolke annerledes enn at man er villige til å oppgi nøytralitetsprinsippet på det mobile internettet, mot at det blir sikret i det fysiske nettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer