Nå vil Gunhild Stordalen ha Siv Jensen på banen

- Kroniske livsstilssykdommer koster samfunnet enorme summer hvert år.

SOLA (Dagbladet): - Vi har fått en epidemi, en pandemi nesten, av kroniske livstilssykdommer, disse står nesten for 70 prosent av alle dødsfall på verdensbasis, men mesteparten kunne vært unngått ved en sunnere livsstil, sier Gunhild Stordalen fra scenen under konferansen «Måltidsglede - sunt for alle» i Stavanger på tirsdag 15. mars. 

Konferansen ble til etter at regjeringen ønsket innspill til en ny handlingsplan for bedre kosthold, og trommet sammen til en samling med omsorgsminister Bent Høie (H), landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til stede.

Usunt kosthold verre enn røyking Nylig ga Folkehelseinstituttet ut en ny statusrapport som fastslo at usunn mat er blitt en større utfordring for folkehelsen enn røyk, og dette er noe Gunhild Stordalen vil adressere. 

- Kroniske livsstilssykdommer koster samfunnet enorme summer hvert år, hevder den profilerte legen og kona til Petter Stordalen. 

Hun har tidligere uttalt at hun skulle ønske at klima- og miljøminister Vidar Helgesen skulle være tilstede ved dagens konferanse. Fra scenen i dag sa hun at hun også ønsker Siv Jensen på banen i denne saken. 

- Vil hun kutte i helsekøer, bør hun begynne å investere i bedre mat, sier en engasjert Stordalen. 

Matproduksjon I sin tale kom Gunhild Stordalen med oppfordringer til ministrene om å se på ikke bare hva vi spiser, men også hvordan maten produseres. 

- Matproduksjonen er tett knyttet opp til noen av vår tids største utfordringer knyttet til både mennesker og miljø, sier hun og trekker fram at matproduksjon i dag står for store klimautslipp. 

- Vi kan allerede se endringer i forbrukertrendene. Stadig flere er opptatt av hva de spiser, hvor maten er produsert og hvordan den er produsert. Vi må gjøre det litt mer attraktivt å velge det som er mest miljøvennlig, mener Stordalen. 

- Biter tenna sammen For halvannet år siden fikk Gunhild Stordalen den alvorlige diagnosen systemisk sklerodermi.

- Det går litt opp og ned, det er ennå for tidlig å si hvordan det kommer til å gå. Men jeg er ved godt mot og biter tenna sammen. Dette er ikke en kamp jeg har tenkt å tape. Jeg har andre, og mye viktigere, kamper å kjempe, sa hun før konferansen til NTB.

Hennes egen helse ble ikke tema under talen i Stavanger, men Stordalen røpet noe personlig fra scenen. Til tross for at hun i flere år har visst stort engasjement for matvareproduksjon og helse, innrømmer legen at hun selv ikke er spesielt opptatt av mat.

- Jeg må innrømme at jeg aldri har vært spesielt opptatt av mat - utover det å spise mat, røper hun.

- Men det er tre grunner for at jeg har blitt veldig opptatt av mat, på norsk har jeg kalt det de tre m-er; mennesker, miljø og muligheter.

Nå er hun derimot blitt opptatt av de fleste sider av mat og kom med en oppfordring til politikerne om også miljøministeren kommer på neste Måltidsglede-konferanse i Stavanger. 

- Da lover jeg å spandere en full middag på alle, vertskap og ministre, på Re-naa, Norges første Michelin-restaurant utenfor Oslo. Jeg lover, det skal ikke bli noe koseprat mellom rettene, sa hun.

- Verden trenger en ny fest, og som alle vet, starter de beste festene på kjøkkenet. 

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er tilstede i Stavanger, og svarer følgende på middagsinvitasjonen:

- Jeg sier aldri nei til en god middag, sier Sandberg.

Eat er initiert av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram