Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand:

Nå vil Hollywood tjene penger på grotte­dramaet: - Altfor tidlig

«Den 12. mann»-produsent Aage Aaberge er kritisk til filmframstøtene.

BLIR FILM: Etter over to uker ble fotballaget på tolv og deres trener reddet ut av Tham Luang-grotta i Thailand. Nå vurderer flere filmselskaper å lage film. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
BLIR FILM: Etter over to uker ble fotballaget på tolv og deres trener reddet ut av Tham Luang-grotta i Thailand. Nå vurderer flere filmselskaper å lage film. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Tirsdag var alle de tolv guttene fra fotballaget Wild Boar og deres 25 år gamle trener omsider reddet ut av Tham Luang-grotta i Thailand.

Guttene var innesperret i ni døgn før de ble funnet. Deretter ble historien blant annet preget av faretruende regn og et dødsfall. En samlet verden ventet i spenning før det til slutt gikk bra med fotballguttene.

Samme dag ankom et filmteam grotta for å legge grunnarbeidet for en film basert på redningsaksjonen.

Det kristne filmselskapet Pure Flix ser nemlig for seg «en stor Hollywood-film med A-stjerner».

- Det kommer til å komme andre produksjonsselskaper, så vi måtte handle raskt, sa Michael Scott fra selskapet til det australske nyhetsbyrået AAP.

- En vakker historie

Samtidig tilspisser kampen om å lage film seg. Torsdag kom enda en aktør på banen med ønske om å lage film om grottedramaet.

The Hollywood Reporter melder at filmselskapet Ivanhoe Pictures også har kastet seg på banen, men de har tilsynelatende andre motiver enn Pure Flix.

Sjef for filmselskapet, John Penotti, skriver på Twitter at han frykter «whitewashing» av filmen, noe som hovedsakelig betyr overvekt av kjente, vestlige og hvite skuespillere.

«Dette er en vakker historie om mennesker som hjelper andre mennesker. Dersom noen vurderer historien, bør de angripe den på verdig og respektfull måte», skriver han.

- Ville aldri ha gjort det

Filmprodusent Aage Aaberge blir forbauset da Dagbladet gjør ham oppmerksom på filmplanene.

- Det å begynne å jobbe med dette nå er altfor tidlig. Når man skal gjøre en sånn film, er det naturlig å intervjue dem som har vært delaktige i historien. Og er det noe guttene trenger nå, så er det ro. Jeg ville aldri ha tråkket inn på et så tidlig tidspunkt, sier Aaberge.

KRITISK: Filmprodusent Aage Aaberge synes det er tidlig å lage film om grottedramaet i Thailand. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Filmprodusent Aage Aaberge synes det er tidlig å lage film om grottedramaet i Thailand. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han har selv erfaring med to virkelige historier som har blitt til film.

Aaberge produserte 2012-filmen «Kon-Tiki», som tok for seg Thor Heyerdahls berømte flåteferd, samt «Den 12. mann», som kom på kino vinter. Sistnevnte film handler om motstandsforkjemperen Jan Baalsrud.

- Berører en hel verden

Aaberge er en av dem som har fulgt nøye med på utviklingen av grottedramaet den siste tida. Han forstår ideen om at selve historien kan egne seg som film.

- Det er en kolossalt dramatisk historie. Det er tolv små gutter og en trener som har kommet opp i en ekstremt krevende og dramatisk situasjon. Hele den biten med redningsaksjonen og tidspresset er helt enorm. Dette berører en hel verden, og jeg har fått inntrykk av at alle har fulgt denne historien fra dag til dag.

FØRSTE BILDENE: Thailandske myndigheter har frigitt video og bilder av fotballaget på sykehuset, etter at de ble reddet ut av grotta. Video: PRD Vis mer

- Har du selv hatt tanken om at dette hadde vært en god film?

- Nei, for å være helt ærlig har jeg ikke det. Fokuset mitt har vært på at det skulle gå bra. Når du ringer meg nå, ser jeg at dette er en fantastisk historie for en film, men før dette har jeg ikke tenkt tanken i det hele tatt.

Anbefaler å vente

Aage Aaberge synes at filmselskapere burde holde seg i ro fram til man vet mer om hvordan guttene har blitt preget av hendelsen.

- Jeg ville ha blitt forbauset om ingen av guttene har fått traumer av dette. Da bør man gå varsomt fram, sier han og fortsetter:

- Man må se om det går bra med guttene først. Etter hvert kan man begynne å snakke med familiene og gjøre den researchen man trenger for å få på plass et manuskript til en sånn historie.

Psykolog Atle Dyregrov har tidligere fortalt til Dagbladet at det er en fare for at guttene får problemer med posttraumatisk stress i etterkant.

- Det er en fare for det, men gitt at det er et godt omsorgsmiljø rundt dem, så kan det også gå bra, sa han.

Det har også blitt snakket om at guttene kan ha pådratt seg lungeinfeksjoner, som for eksempel «grottesyken».

Amerikanske produsenter

Aaberge tror også at det er langt flere enn to filmselskaper som snuser på ideen om å lage film om den sensasjonelle historien.

- Det er klart at det nå er en haug med filmselskaper verden over som kaster seg rundt for å lage noe på dette. Det er et press med å være først ute.

- Er det vanlig at filmprodusenter er så kjapt ute på banen?

- Ja, når det gjelder amerikanske produsenter. Jeg tror at vi i Norge, og Europa generelt, er lite grann mer tilbakeholdne og litt mer forsiktige når vi drar i gang sånne prosjekter.

FERSKE BILDER: Thai Navy Seals har frigitt video av redningsaksjonen av de 12 guttene og fotballtreneren som var fanget i en grotte i Thailand. Vis mer

- Ikke interessant

Filmprodusent Synnøve Hørsdal synes også at det er for tidlig å lage en dramafilm om guttene som overlever på mirakuløst vis.

Hun har i lang tid jobbet med storfilmen «Sonja», som baserer seg på en virkelig historie. Den tar for seg kunstløperen Sonja Henie og har premiere i desember.

- For meg er det ikke interessant å lage en dramatisk film om noe så nærliggende i tid. Én ting er å gjøre en dokumentarfilm, men det å gjøre en dramatisk film om noe som nærmest er i «real time»; det appellerer ikke til meg, sier Hørsdal.

- Jeg vil ikke ha gjort det så tett opptil hendelsen. Jeg synes at en dramatisk gjenopplevelse trenger tid og avstand, legger hun til.

Filmprodusent Synnøve Hørsdal. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Filmprodusent Synnøve Hørsdal. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Fritt fram

Hørsdal mener at det å lage en film om grottedramaet ikke nødvendigvis er etisk feil, og at det i utgangspunktet er fritt fram å lage film om det.

- Du kan egentlig lage en film om hva som helst, med mindre man tar rettighetene til en historie som allerede har blitt fortalt, sier produsenten, som nevner bøker som en mulig kilde for film.

- Det er ingen som kan nekte deg å fortelle en fortelling - selv om de ikke har lyst. Men mindre det hevdes at noen har brutt loven eller gjort noe straffbart som ikke er bevisst.