Nå vil Knausgård lage film

Karl Ove Knausgård vil ikke bli husket for «Min kamp». Se video hvor han snakker om depresjon og dårlig selvfølelse.

(Dagbladet): - Det er foræderisk å bli hyllet i sin samtid. Det er ofte de som befinner seg i skyggen, som blir hyllet i ettertid, sier Karl Ove Knausgård til Dagbladet.

Han har nettopp vunnet Norges største litterære pris - Gyldendalprisen på 400 000 kroner - som hvert år gis til «et eminent forfatterskap».

- «Ute av verden», «En tid for alt» og «Min kamp» er ikke bare store verk, men et enormt løft for norsk litteratur, sa Tom Egil Hverven, leder av legatstyret, i sin tale til vinneren.

Sittende på en stol i Gyldendals lokaler, beskriver Knausgård «Min kamp»-prosjektet som et «litterært selvmord».

- Jeg har tømt alt, og drept mitt litterære jeg.

- Banale ting Det samme har han sagt til journalist og forfatter Jens M. Johansson, som i disse dager kommer ut med portrettboka «Døde fedre».

Der sier Knausgård at han «gjerne skulle blitt husket for noe bedre, litterært sett».

- Jeg skriver jo om banale ting. Jeg setter min andre bok («En tid for alt», journ.anm.) langt høyere. Men selv ikke den har jeg lyst til å bli husket for, sier han til Dagbladet.

- Hva har du lyst til å bli husket for?

«MOBY DICK» Karl Ove Knausgård vil ikke bli husket for «Min kamp»-prosjektet, og skulle ønske han hadde skrevet «Moby Dick». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«MOBY DICK» Karl Ove Knausgård vil ikke bli husket for «Min kamp»-prosjektet, og skulle ønske han hadde skrevet «Moby Dick». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle ønske jeg hadde skrevet «Moby Dick».

- Men hvis du hadde skrevet den, skulle du ønske at du hadde blitt husket for den?

- Nei.

- Ikke intenst samliv Det er her Knausgård kommer inn på utfordringene med å bli hyllet i sin samtid. Men det er ikke bare litterære utfordringer Knausgård har måttet takle i forbindelse med «Min kamp».

- Hverdagen har gått bemerkelsesverdig bra, men det har vært slitsomt. Mot slutten ble jeg kvalm da jeg hørte vekkerklokka om morgenen.

Skriveprosessen gikk også ut over samlivet til Knausgård og kona Linda.

- Vi la oss jo klokka 20, så jeg og kona hadde ikke et intenst samliv. Det var slitsomt for alle.

- Er familien din glade for at du nå er ferdig med prosjektet?

- Ja, det tror jeg nok, svarer Knausgård, og blir stille.

- Men det er også noe bra i det å skrive. Det skaper energi. I to-tre måneder nå har jeg vært helt tom, og nesten ikke klart å gjøre noen ting. Jeg har bare sittet, og vært litt deprimert. Men så begynte jeg og trene og da kom jeg tilbake.

Vil lage film Karl Ove Knausgård annonserte i siste setning i siste bind av «Min kamp» at han «ikke lenger er forfatter». Det er en sannhet med modifikasjoner.

Nå forteller Knausgård at han fortsatt har lyst til å skrive essay, og allerede 8. mai gir han ut et essaysamarbeid med den svenske kunstfotografen Thomas Wågström på sitt eget forlag Pelikan.

Men Knausgård har også planer om å lage film.

- Jeg er i kontakt med en regissør jeg har stor respekt for, men jeg vil ikke si hvem det er.

- Lærte å skrive Litterært sett lærte Knausgård mye av de seks bindene.

- Da jeg skrev mine to første bøker, kunne jeg ikke skrive romaner. Det var provisorisk. Men med «Min kamp» har jeg lært å skrive. Det er lett å skrive en roman, alt arbeidet ligger i forkant. Nå er jeg ikke lenger redd for å begynne på noe.

Netopp derfor ønsker Knausgård nå å finne nye utfordringer, blant annet i filmen.

- Jeg vil gå over på noe jeg ikke er trygg på, forklarer han.

- Redd for å bli sett I intervjuet med Johansson forteller Knausgård at arbeidet med «Min kamp» har vist ham at han er en mann med «store empatiske brister».

- Når jeg er i samme rom som folk, bryr jeg meg om dem. Men når jeg er alene bryr jeg meg ikke om andre mennesker. Jeg har en stor avstand og tomhet i forhold til andre, utdyper Knausgård overfor Dagbladet.

- IKKE INTENST: Knausgårds forfatterskap har vært en belastning for familien og kona Linda Bostrøm Knausgård. - Vi la oss jo klokka 20, så jeg og kona hadde ikke et intenst samliv, forteller Karl Ove Knausgård. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- IKKE INTENST: Knausgårds forfatterskap har vært en belastning for familien og kona Linda Bostrøm Knausgård. - Vi la oss jo klokka 20, så jeg og kona hadde ikke et intenst samliv, forteller Karl Ove Knausgård. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Har selvbildet ditt endret seg i løpet av de siste årene?

- Nei, jeg sliter fortsatt med de samme grunnleggende tingene. Jeg har en utrolig tørst etter å bli likt, og en redsel for å bli sett. De tingene er noe fundamentalt i meg, det har med genetikk og barndom å gjøre. Men selvinnsikten og aksepten for dette er blitt større.

På et tidspunkt midt i denne samtalen, vrir Knausgård seg i stolen og sier at han er lei av fokuset på sitt eget liv. Likevel mener han at situasjonen er i ferd med å bedre seg.

- Det var masse pågang fra media før siste bok, men nå er det helt slutt. Det gjør meg godt. Det var jo ute av alle proporsjoner.