Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Artrose

Nå vil vi fortelle våre historier

Dagbladet ser generelt ut til å like artikler med lykkelige historier om artroserammede som unngår operasjon. Vi har gjort samme jobb, men ikke fått samme virkning.

SMERTER: Det siste artrosepasienter trenger er at helsevesen og media bidrar til stigmatisering og bagatelliserer smertene som mange uansett må leve med etter å ha prøvd alle, sikkert velmente, råd, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SMERTER: Det siste artrosepasienter trenger er at helsevesen og media bidrar til stigmatisering og bagatelliserer smertene som mange uansett må leve med etter å ha prøvd alle, sikkert velmente, råd, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

En journalist fra Dagbladet kontaktet Facebookgruppa Livet med Artrose og etterspurte erfaringer fra kombinasjonen artrose og trening, og gjerne med vektnedgang, til en kommende artikkel. Spørsmålet var vinklet på en slik måte at det var tydelig at det bare var suksesshistoriene som var ønsket.

Vi reagerer sterkt på vinklingen og mangel på nyansering i artikkelen som ble publisert 18. juli. Det virker som journalisten er fornøyd med én solskinnshistorie. Vi ser også at Dagbladet generelt ser ut til å like artikler med lykkelige historier om artroserammede som unngår operasjon.

Vi kan ikke snakke for alle i gruppa, men det er tydelig at mange deler de samme erfaringene. Det er flott at damen som kom med sin historie har hatt positiv utvikling, og mange har sikkert samme erfaring som henne. Men nå vil vi fortelle våre historier. Vi har gjort samme jobben, men ikke fått samme virkning.

Mange lever daglig med artrose og smerter, og er så aktive som de klarer. Men for mange øker smertene uansett aktivitet. Mobiliteten blir etter hvert mindre, slik at det er vanskelig å gjøre øvelsene fysioterapeuten anbefaler. Aktivitet og trening kan hjelpe med å opprettholde bevegelse, styrke og gi smertelindring til muskulatur, det er vi enige i, men det er veldig individuelt. Mange må i stedet for, eller i tillegg, bruke sterke smertestillende for å få smertelindring, selv etter operasjon.

Vi er enige i at det er positivt med vektnedgang om man er overvektig. Men mange med artrose er ikke overvektige. Og overvekt er ikke eneste årsak til artrose, og ikke alle overvektige får artrose. Noen utvikler artrose i ung alder og er normalvektig når de får diagnosen. Overvekten kommer ofte seinere. De som har alvorlig grad av artrose i vektbærende ledd får mer smerter av bevegelser, uansett om de er overvektige eller slanke.

De som har alvorlig grad artrose har nok prøvd de fleste anbefalte øvelser med varierende grad av resultat. De har også sikkert prøvd ut forskjellige dietter, forskjellige terapeuter, mineraler og vitaminer, akupunktur, medisiner og kortisonsprøyter. Noen venter på at forskningen skal konkludere, mens andre prøver villig ut ikke-dokumenterte metoder som stamcellebehandling.

Fatigue kan også være avgjørende for aktivitetsnivået hos enkelte. Noen må fordele energien for å få hverdagen til å gå opp, og prioritere aktiviteter hardt. For noen blir fatigue og smerter forverret ved trening, og de bruker flere dager på restitusjon. Artrose er for det meste en usynlig sykdom som få forstår konsekvensene av, og artroserammede blir tolket som late. Dette er ikke tilfelle! Artrosepasienter er like forskjellige som alle andre pasientgrupper.

Vi ønsker at Dagbladet viser den andre siden av medaljen også, ikke bare solskinnshistoriene. Sensasjonspregete artikler bidrar til stigmatiseringen. Og dette gjelder ikke bare artrosepasienter.

Måten ulike pasientgrupper blir mottatt i helsevesenet og media, er også stigmatiserende og bidrar til å opprettholde stereotyper i samfunnet. Overvektige blir møtt med «det er bare å slanke seg»; migrenepasienter får høre at det hjelper med frisk luft, og smertepasienter får høre at smerter er ikke farlig, selv når man ikke klarer å fungere i hverdagen nettopp på grunn av smerter.

Det siste de trenger er at helsevesen og media bidrar til stigmatisering og bagatelliserer smertene som mange uansett må leve med etter å ha prøvd alle, sikkert velmente, råd. Og fungerer ikke rådene har man ikke prøvd hardt nok, eller er for lat!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!