Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nå vingler (heldigvis) begge to

De to store partiene har vært bremseklosser i oljepolitikken. Nå slipper begge opp.

MØTTES TIL DEBATT: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i Stortingets spørretime i går.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MØTTES TIL DEBATT: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i Stortingets spørretime i går. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Før var det KrF som hadde copyright på betegnelsen «bremsekloss» i norsk politikk. Altså det partiet som innbitt, men stort sett forgjeves kjempet mot historiens tidevann som brakte med seg likestillingspolitikk og liberaliseringer av ulike slag.

Nå kniver forkjemperne for dagens oljepolitikk om den samme tittelen. Mens verden ubønnhørlig beveger seg mot en strengere klimapolitikk, står mange i det politiske Norge på bremsene så det hyler av friksjon.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

De tre største partiene på Stortinget, Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, har i ulik grad vært en garantist for oljepolitikken.

Nå er det likevel krefter i de to første som ser hva som er i ferd med å skje, og som vil slippe opp bremsene.

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide har vært den fremste talsmannen for dette i Arbeiderpartiet. Det har han fått kjeft for i egne rekker og fra politiske motstandere. Hans utspill om endringer i oljepolitikken har forutsigbart nok utløst anklager om «vingling» fra høyresiden.

Denne uka ble det klart at vinglingen er i ferd med å spre seg. Det er gjerne sånn det blir når man bremser ujevnt.

I Klassekampen denne uka åpner flere i Høyre for endringer i oljepolitikken. De gjør det på litt ulikt vis. Fungerende leder i Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg, og stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle, vil endre på skattefordelene.

Så langt går ikke finanspolitisk talsmann, og nestleder for programkomiteen for Høyre, Henrik Asheim. Han ønsker oljedebatten velkommen og sier partiet må ha en «ærlig diskusjon om naturverndelen», altså hvilke områder som skal vernes mot olje- og gassutvinning. Han tenker særlig på områdene som nå er mest omstridt, Barentshavet nord.

Når en av Høyres mest sentrale politikere utenfor regjeringsapparatet gir et slikt signal, er det oppsiktsvekkende - selv om han sier at han ikke har konkludert i saken.

På denne måten rekker han nemlig hånda ut til klima- og miljøminister Ola Elvestuen, fra ikke-bremsekloss-partiet Venstre. Rett før valget gikk han ut i Dagbladet og sa at han ønsket å verne Barentshavet nord, og dermed stenge det for petroleumsaktivitet.

Det fikk klimaministeren umiddelbart smekk for av statsminister Erna Solberg. Nå er det altså sentrale krefter i hennes eget parti som åpner for det samme.

Det gjør de klokt i. Elvestuen har faglig backing for utspillet sitt. Regjeringen skal levere en oppdatert forvaltningsplan for dette havområdet til våren, og Faglig forum for norske havområder har allerede levert et kunnskapsgrunnlag. Det legger opp til vern av områdene.

Det går an å innvende at håndsrekningen fra Høyres Henrik Asheim er nokså uforpliktende. Den kommer dessuten seint. Høyres nye program for 2021-2025 skal vedtas våren 2021 - altså ett år etter at forvaltningsplanen for Barentshavet nord skal legges fram.

Som politisk signal er det likevel viktig. Nå er det bare Fremskrittspartiet som kan stå «rene og ranke» som forsvarere av status quo i oljepolitikken.

Høyre og Arbeiderpartiet må vingle videre. De må sjangle mot en ny oljepolitikk, både av hensyn til klima og omstilling av norsk økonomi, men også at partistrategiske hensyn. Bremseklosser slites ned, og blir etter hvert små.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling