Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nabintu Herlands boble

Hvilken planet lever hun på?

PINLIG BERØRT: - 8. mars handler om å solidarisere seg med alle de kvinner som lider, skriver Synnøve Skree Skjeldal om Hanne Nabintu Herlands utspill. Foto: Odd Mehus
PINLIG BERØRT: - 8. mars handler om å solidarisere seg med alle de kvinner som lider, skriver Synnøve Skree Skjeldal om Hanne Nabintu Herlands utspill. Foto: Odd Mehus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LIKESTILLING: «Kvinnedagen er ikke noe å feire», sier Hanne Nabintu Herland til Dagbladet.no 8. mars. «I dag bør vi slå av TV-en og gi ham en seksuell overraskelse.» Hun er så lei alle sutrete kvinnfolk i Norge at hun heller vil ha mannedag. Og ikke nok med all denne feminine surmulinga, ifølge henne har vi til og med havnet i en situasjon der kvinner bidrar til å skape et mannsfiendtlig samfunn.

Jeg lurer på hvilken planet Herland lever på. Det er i alle fall ikke på samme som min. Jeg ble pinlig berørt av alle dumhetene som trillet ut av henne. 8. mars er ikke bare en dag for de mest trumpete norske kvinnene, Hanne. 8. mars er Den internasjonale kvinnedagen. En dag der vi får lov til å løfte blikket opp fra vår egen navle, tørke av oss geipen og solidarisere oss med kvinner fra alle verdenshjørner.

CARE HAR PÅ bakgrunn av statistikk fra FN, Verdensbanken og UNDP offentliggjort en liste over de ti verste stedene å være kvinne. Afghanistan topper listen. Her utsettes ni av ti afghanske kvinner for vold av et familiemedlem. Det er stor motstand mot at jenter skal få utdanning. Og i 2009 kom en lov som legaliserer voldtekt i ekteskapet og aksepterer barneekteskap. I Somalia er vold mot kvinner utbredt, og lovene i de ulike regionene er sterkt diskriminerende mot kvinner. 98 prosent av kvinnene er omskåret. I Kongo brukes voldtekt som en taktisk del av krigføringen. Minst 200 000 jenter og kvinner er blitt voldtatt i løpet av den langvarige konflikten.

Og slik fortsetter det. Sierra Leone. Niger. Jemen. Bangladesh. Mali. Burkina Faso. Guinea- Bissau. Disse kvinnene, som ofte lider i det skjulte, fortjener ikke å bli dratt ned i søla av en indignert kvinnehater av Herlands format.

DETTE GJELDER IKKE bare land som ligger veldig langt unna Herlands boble. Fredag 5. mars presenterte Amnesty International rapporten Case Closed. Rape and Human Rights in the Nordic Countries på et sidemøte i FNs Commision on the Status of Women (CSW) i New York. Her kom det fram at tross høy forekomst av voldtekt i alle de nordiske land, blir de færreste sakene anmeldt til politiet. I Norge blir over 80 prosent av de anmeldte voldtektssakene henlagt av politiet.

Og til slutt, før Herland skrur av TV-en og forsvinner under dyna, vil jeg minne om at VG i fjor kunne vise til at 80 kvinner i Norge er drept av sin nåværende eller tidligere mann de siste åtte årene. Så dersom noen sutrer litt i krokene, så har de muligens sine grunner? Kanskje finnes det mange kvinner der ute som heller burde rope litt høyere, gjøre opprør mot all den volden som taust utspiller seg bak vegger og lukkede dører i de tusen hjem her i vårt eget land?

SELV OM HERLAND mener norske kvinner sutrer, og oppfordrer mannen til å gjøre opprør (mot hva?), vil jeg innstendig be om at hun i stedet tier i respekt for alle de millioner av kvinner rundt om i verden som faktisk er undertrykte. Kvinnedagen handler om mer enn snerpete damer som ikke gir mannen nok sex og kjøper gardiner for hans penger. Det handler om å kjempe for kvinners rettigheter verden over. Og det handler om å solidarisere seg med alle de kvinner som lider. Under mannens diktatur.

Synnøve Skree Skjeldal
Synnøve Skree Skjeldal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!