Naboen ser deg på nett

Jan Omdahl kommenterer iam.no.

OMSTRIDT: Personsøketjenesten iam.no møter sterke reaksjoner, og må svare på en rekke spørsmål fra Datatilsynet innen 15. oktober. Foto: FAKSIMILE
OMSTRIDT: Personsøketjenesten iam.no møter sterke reaksjoner, og må svare på en rekke spørsmål fra Datatilsynet innen 15. oktober. Foto: FAKSIMILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Hvor mye du tjener. Hvor du bor. Telefonnummeret ditt. Den elendige frisyren fra 1989. Fyllebildene du helst vil glemme. Leserbrevet du sendte til avisa i affekt. Bloggposten du aldri burde ha skrevet.

Det er der alt sammen, ute på nettet. Og det er ingen ting du kan gjøre med det.

FØR I TIDA flokket folk til landets likningskontorer når skattelistene ble lagt ut, for å sjekke hva naboer og venner hadde tjent. Nå gjør vi det på nettet, fordi nettet gjør det dramatisk mye enklere å finne og sammenstille informasjon om hver og en av oss. Det skaper spennende muligheter, men også store utfordringer for personvern og privatliv.Tjenester som gjør oss søkbare, gjør oss også sårbare.

Tidligere i år måtte Eniro fjerne opplysninger om fødselsdato fra telefonkatalogen på nett. Nå er det personsøketjenesten iam.no som skaper storm, ved å samle personopplysninger om mer enn tre millioner nordmenn fra flere kilder og presentere dem via en enkel søkeside.

I PRINSIPPET presenteres ikke stort annet enn informasjon du også kan finne via et kjapt Google-søk og oppslag i åpne databaser på nettet. Men her samles den på ett sted. Det skaper reaksjoner, som en egen protestgruppe på Facebook med mer enn 14000 medlemmer. På Twitter kalles tjenesten bare #iamfail. Datatilsynet har mottatt hundrevis av henvendelser om tjenesten, og sendte før helga et brev der de ansvarlige blant annet bes gjøre rede for hva som er selskapets juridiske hjemmel for å behandle personopplysninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer