Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naboene: - AUF har gått bak ryggen på oss

AUF og støttegruppen vil flytte 22. juli-minnesmerket til Utøyakaia i Hole kommune.

NY PLASSERING: Mani Hussaini, leder av AUF, fortalte de fremmøtte at AUF foreslår at det nasjonale minnesmerket etter 22. juli, kan ligge på deres tomt på Utøyakaia. Forslaget er lagt frem for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
NY PLASSERING: Mani Hussaini, leder av AUF, fortalte de fremmøtte at AUF foreslår at det nasjonale minnesmerket etter 22. juli, kan ligge på deres tomt på Utøyakaia. Forslaget er lagt frem for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Kommunal- og moderniseringsdepartementet kalte inn til pressemøte om minnested i Hole kommune, etter 22. juli.

AUF og støttegruppen foreslår at et minnesmerke vil bli plassert på Utøyakaia i Hole.

- Vi foreslår å benytte denne tomten på Utøyakaia på landssida som plassering for minnesmerke på Hole. Vi fremmer forslaget fordi vi mener det er viktig med et nasjonalt minnesmerke som virker samlende og ikke splittende, sier Mani Hussaini, leder av AUF, under pressemøtet.

Vil unngå rettsak

De nærmeste naboene til det planlagte minnesmerket på Sørbråten har saksøkt staten over plasseringen. 25. april skal partene møte i Ringerike tingrett. Det er satt av tre uker til saken.

Grunnen til at AUF og Støttegruppen etter 22. juli nå foreslår Utøyakaia som plassering for minnesmerket, er for unngå en opprivende rettssak mellom staten og naboene.

Det er AUF som selv eier denne tomta.

- AUF og støttegruppa har ingen formening om hvordan et minnesmerke kan bli her. Det som betyr mest er at det blir en verdig utforming og skjermet plassering, sier Hussaini.

Sanner: - Interessant

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sa til pressen at han kommer til å ta initiativ til et møte med både naboer, velforeningen og andre, for å se om det er mulig å realisere et minnesmerke på Utøyakaia.

På spørsmål om dette betyr at Jonas Dahlbergs «Memory wound» blir skrinlagt, svarer han at de først må se om det er mulig å plassere et minnesmerke her.

- Vi skrinlegger ikke noe før vi ser om vi realisere dette, sier Sanner, som synes forslaget er interessant.

- Bak ryggen på oss

Representant for de 24 saksøkerne som har stevnet staten, Anne Gry Ruud, bor noen få hundre meter fra Utøya-kaia, hvor skadde ungdommer reddet seg i land etter angrepet 22. juli.

- Vi naboene er ikke inkludert i dette forslaget og det er trist. AUF har gått bak ryggen på oss, og denne løsningen er en like stor belastning for oss som bor i området som det minnesmerke på Sørbråten ville ha vært.

Dette forslaget er heller ikke et alternativ, så vil fortsette rettssaken, ingenting endres, sier Ruud til Dagbladet.

Utøya-kaia er rundt 400 meter fra Sørbråten hvor det opprinnelige forslaget til et minnesmerke etter 22.juli var planlagt.

- Vi kjører forbi denne kaia hver eneste dag, det er vår hovedfartsåre til alle daglige gjøremål, sier Ruud.

De nærmeste naboene var ikke invitert til pressekonferansen, får Dagbladet opplyst.

Ville ikke endre plassering

I desember ble det klart at staten ikke ønsket å endre plassering for minnestedet etter 22. juli, og tilbød i stedet en økonomisk kompensasjon til naboene.

Som Dagbladet tidligere har omtalt ble naboene tilbudt rettsmekling der erstatning eller kompensasjon i form av penger var en del av tilbudet.

Det var de ikke interesserte i, og mente at «staten forsøkte å kjøpe dem».

STRID: Naboene ønsker ikke at dette minnesmerket, av Jonas Dahlberg, skal plasseres på Sørbråten. De ønsker heller ikke at et minnesmerke plasseres på Utøyakaia. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
STRID: Naboene ønsker ikke at dette minnesmerket, av Jonas Dahlberg, skal plasseres på Sørbråten. De ønsker heller ikke at et minnesmerke plasseres på Utøyakaia. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer

- Staten må forstå at vi som bor her trenger ro til å bearbeide det som har skjedd. Gjerne legg minnesmerke en plass i Hole, men at det skal være i synsfeltet vårt hver dag, det blir litt for mye å bære, sa Maria Holtane Berge til Dagbladet, den gangen.

- De bør gi forslaget en sjanse

AUF-leder Mani Hussaini mener Norge er nødt til å ha et nasjonalt minnesmerke etter de 77 som ble drept 22. juli 2011.

- Hvis de mener at dette ikke er godt nok, hva er da godt nok? Dette er et konstruktivt forslag, i det minste har vi gjort et forsøk, sier Hussaini til Dagbladet.

Hvorfor var ikke naboene invitert til dagens pressemøte?

- Dette er et initiativ fra AUF og Støttegruppa etter 22. juli. Vi ville overlevere forslaget vårt til Jan Tore Sanner og inviterte pressen. Det var naboer på stedet som vi pratet med og forsikret om at vi er opptatt av å inkludere dem i den videre prosessen.

Hussaini mener naboene som har gått til sak mot staten bør være glade for at AUF foreslår en ny plassering.

- Jeg trodde det var det saken handlet om. Hvis vi går videre med plassering av et minnesmerke på Utøyakaia er det viktig for oss at det gir besøkende og naboer rett til å privatliv. Utøya ligger der. At et minnesmerke er veldig belastende, men alt det andre rundt ikke er det, den logikken skjønner jeg ikke. De som har kjørt rettssak mot Sørbråten-minnesmerke bør gi vårt forslag en sjanse. Tenk på det.

LES OGSÅ: Dette mener naboene om minnesmerke på Sørbråten

Lisbeth Røyneland, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, sier at de ville legge frem forslaget for departementet først, for å se om dette var noe de kunne jobbe videre med. Hun presiserer at de nå vil involvere naboer, velforeningen og andre i prosessen.

- Bør man skrinlegge «Memory wound»?

- Nå settes det i gang en evalueringsprosess om å plassere et minnesmerke på Utøyakaia, og mens den prosessen pågår ligger planen om et minnesmerke på Sørbråten fortsatt fast. Men vi ser hvor fastlåst prosessen er blitt. Vårt mål med å legge frem forslaget sammen med AUF, er å finne en samlende løsning, sier Røyneland.

Hun forklarer at de har diskutert muligheten for å plassere minnesmerket på Utøyakaia over en tid.

- Tanken var først ganske fremmed. Men etter at tiden har gått har denne løsningen virket bedre og bedre. Vi har vridd hodene våre veldig for å finne en løsning på denne fastlåste situasjonen, sier Røyneland.

Arr i terrenget

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter store protester fra naboene i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Minnestedet skal skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skal fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling