Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naboene fortviler etter Utøya-møte: - Dette blir bare tredd nedover hodene våre

Statsbygg har fått i oppdrag å vurdere hvordan man kan utrede Utøyakaia som minnesmerkested. 

STRID: Naboene ønsker ikke at dette minnesmerket, av Jonas Dahlberg, skal plasseres på Sørbråten. De ønsker heller ikke at et minnesmerke plasseres på Utøyakaia. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
STRID: Naboene ønsker ikke at dette minnesmerket, av Jonas Dahlberg, skal plasseres på Sørbråten. De ønsker heller ikke at et minnesmerke plasseres på Utøyakaia. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere denne måneden foreslo AUF og støttegruppen å flytte 22. juli-minnesmerket til Utøyakaia i Hole kommune.

Naboene var derimot raske med å forklare at de ikke opplevde det nye forslaget som noe bedre enn det planlagte minnesmerket på Sørbråten. I dag holdt kommunal- og moderniseringsdepartemenet et dialogmøte, hvor naboene var invitert. Men etter møtet føler naboene fortsatt ikke at de er tatt på alvor.

- Det var tydelig at vi bare skulle informeres, for det var ikke noen dialog. Dette blir bare tredd nedover hodene våre. De tar ikke hensyn til at det er traumatiserte naboer som bor her, og deres psykiske helse bør bli ivaretatt, sier Maria Holtane Berge, talsperson for naboene, til Dagbladet.

Departementsråd i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Eivind Dale, bekrefter overfor Dagbladet at Statsbygg nå har fått i oppdrag å lage en skisse med opplegg til videre prosess i saken.

- Fristen for dette er satt til 8. mars, sier Dale.

- Blir fremstilt vanskelige

Holtane-Berge forklarer at flere naboer er sykemeldt og sliter med ettervirkninger etter opplevelsene fra 22. juli, og at de derfor ikke «orker å måtte leve i et minnesmerke hver dag».

- Vi er et lite lokalsamfunn med hjertevarme mennesker som har risikert livene sine, og så blir vi fremstilt som vanskelige naboer, sier hun.

De nærmeste naboene til det planlagte minnesmerket på Sørbråten har saksøkt staten over plasseringen. 25. april skal partene møte i Ringerike tingrett. AUF og Støttegruppen etter 22. juli foreslo derfor Utøyakaia som plassering for minnesmerket, for å unngå en opprivende rettssak mellom staten og naboene. Men naboene mener denne løsningen er en like stor belastning for dem som bor i området, som minnesmerket på Sørbråten ville ha vært.

UTSIKTEN: Slik ser utsikten ut fra området «Utsikten», som naboene har foreslått som plassering for minnesmerket. Foto: Fototeket. 
UTSIKTEN: Slik ser utsikten ut fra området «Utsikten», som naboene har foreslått som plassering for minnesmerket. Foto: Fototeket.  Vis mer

Utøya-kaia er rundt 400 meter fra Sørbråten hvor det opprinnelige forslaget til et minnesmerke etter 22.juli var planlagt.

Satt i gang prosess

Holtane-Berge sier naboene ikke er imot et minnesmerke, men reagerer på plasseringen. De har foreslått å plassere et minnesmerke på et sted det de kaller utsikten, med utsikt til Utøya, som andre kaller en rasteplass.

- Departementet forteller oss at de ikke kan vurdere vårt forslag. Men de kan ha en ny prosess om Utøyakaia. Man velger å ikke se på vår psykiske helse oppi dette, sier Holtane-Berge.

Arr i terrenget

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter store protester fra naboene i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Minnestedet skulle skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skulle fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media