Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naboene klager på fest og fyll hos Norsk Film

Filmbransjen kan slå seg løs, enda mer enn filmene tyder på: Nå protesterer naboer av Norsk Film på Jar i Bærum mot bråk og ville fester på filmselskapets område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke småtterier naboene klager på, i et brev som er sendt både til kulturminister Ellen Horn og Bærums ordfører Odd Reinsfelt: «Veldig høyt støynivå, flere urinerer åpenlyst utenfor og inne på området, hoier og spiller høy musikk fra utleielokalene. Ølflasker, bokser og engangsglass kastes i veiene rundt Filmparken, sammen med annet søppel.»

Privatfester

I tillegg til Norsk Film og datterselskapet Norsk Filmstudio, befolkes området som kalles Filmparken av noen private filmselskaper. Anlegget ble oppusset for 75 millioner kroner på 90-tallet og har nå både store studioer og en velutstyrt kantine som i stadig større grad leies ut til privatfester og firmafester. Til naboenes store ergrelse.

- Norsk Films område er ei øy i et villastrøk. Støyen og problemene har tiltatt i styrke og intensitet. Derfor har naboene gått sammen, sier en av initiativtakerne til protesten, Sol Olving, til Dagbladet.

- Vi har forsøkt å løse konflikten direkte med Norsk Film, uten hell. Nå må vi gå andre veier for å få vanlig ro og fred i området, sier hun.

Beklager

- De som leier hos oss, skal selvsagt ikke sjenere naboene. Det er vanlig folkeskikk, sier Truls Kontny i Norsk Film. Toppen, eller bunnen ifølge de arge naboene, ble nådd 18. august i år. Da var det ikke filmbransjen egne folk, men ansatte hos Customax, som samlet seg til fest og slo ut håret i Filmparken. - Det er bare å legge seg flat for kritikken i dette tilfellet. Og beklage. Sånt skal ikke forekomme, sier Kontny.

- Vår bønn om hjelp fra politiet har vært «uten merkbar effekt», påpeker Olving, som sammen med 37 naboer også klager på selve filmproduksjonen: Ventilasjonsanlegget bråker døgnet rundt, snekring foregår til midnatt, bråkete metallarbeider skjer på kveldstid og i helgene, det måkes snø om nettene, og ansatte låner haller til bilreparasjon utenom normal arbeidstid. Naboene påpeker at «området er regulert til filmproduksjon» , men at det de selv har sett og hørt av aktiviteter i sommer, ikke kan sies «å ha noe med filmproduksjon å gjøre».

Tar hensyn

- Jeg tolker dette som et utspill i anledning av at NRK Drama kanskje skal etablere seg her. Det skriver også naboene i brevet. De er redde for økt aktivitet, og det kan jeg forstå, sier Kontny. - Men de klager jo på bråk også?

- Filmproduksjon slutter ikke alltid klokka fire om ettermiddagen. Men jeg mener vi tar hensyn til naboene så langt som det er mulig, sier Kontny.