Naboene klager på fest og fyll hos Norsk Film

Filmbransjen kan slå seg løs, enda mer enn filmene tyder på: Nå protesterer naboer av Norsk Film på Jar i Bærum mot bråk og ville fester på filmselskapets område.

Det er ikke småtterier naboene klager på, i et brev som er sendt både til kulturminister Ellen Horn og Bærums ordfører Odd Reinsfelt: «Veldig høyt støynivå, flere urinerer åpenlyst utenfor og inne på området, hoier og spiller høy musikk fra utleielokalene. Ølflasker, bokser og engangsglass kastes i veiene rundt Filmparken, sammen med annet søppel.»

Privatfester

I tillegg til Norsk Film og datterselskapet Norsk Filmstudio, befolkes området som kalles Filmparken av noen private filmselskaper. Anlegget ble oppusset for 75 millioner kroner på 90-tallet og har nå både store studioer og en velutstyrt kantine som i stadig større grad leies ut til privatfester og firmafester. Til naboenes store ergrelse.

- Norsk Films område er ei øy i et villastrøk. Støyen og problemene har tiltatt i styrke og intensitet. Derfor har naboene gått sammen, sier en av initiativtakerne til protesten, Sol Olving, til Dagbladet.

- Vi har forsøkt å løse konflikten direkte med Norsk Film, uten hell. Nå må vi gå andre veier for å få vanlig ro og fred i området, sier hun.

Beklager

- De som leier hos oss, skal selvsagt ikke sjenere naboene. Det er vanlig folkeskikk, sier Truls Kontny i Norsk Film. Toppen, eller bunnen ifølge de arge naboene, ble nådd 18. august i år. Da var det ikke filmbransjen egne folk, men ansatte hos Customax, som samlet seg til fest og slo ut håret i Filmparken. - Det er bare å legge seg flat for kritikken i dette tilfellet. Og beklage. Sånt skal ikke forekomme, sier Kontny.

- Vår bønn om hjelp fra politiet har vært «uten merkbar effekt», påpeker Olving, som sammen med 37 naboer også klager på selve filmproduksjonen: Ventilasjonsanlegget bråker døgnet rundt, snekring foregår til midnatt, bråkete metallarbeider skjer på kveldstid og i helgene, det måkes snø om nettene, og ansatte låner haller til bilreparasjon utenom normal arbeidstid. Naboene påpeker at «området er regulert til filmproduksjon» , men at det de selv har sett og hørt av aktiviteter i sommer, ikke kan sies «å ha noe med filmproduksjon å gjøre».

Tar hensyn

- Jeg tolker dette som et utspill i anledning av at NRK Drama kanskje skal etablere seg her. Det skriver også naboene i brevet. De er redde for økt aktivitet, og det kan jeg forstå, sier Kontny. - Men de klager jo på bråk også?

- Filmproduksjon slutter ikke alltid klokka fire om ettermiddagen. Men jeg mener vi tar hensyn til naboene så langt som det er mulig, sier Kontny.