Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

22. juli

Nabosplid ved Utøya: - Må slutte å klage

Naboer har varslet søksmål mot det nye 22. juli-minnestedet ved Utøyakaia. Andre naboer mener det er på tide å godta planene og få ro.

SKAPER SPLID: Slik er planene for minnesstedet ved Utøykaia, med 77 bronsesøyler til minne om de drepte. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg
SKAPER SPLID: Slik er planene for minnesstedet ved Utøykaia, med 77 bronsesøyler til minne om de drepte. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte år er gått siden terroren på Utøya, og ennå er det ikke etablert noe permanent nasjonalt minnesmerke.

Før sommeren presenterte Statsbygg tegningene for det nye minnestedet på Utøyakaia. Planene har fått flere naboer til å fortvile.

Dagbladet fortalte i går om nærmeste nabo Terje Lien (74). Han har varslet at han og flere andre naboer vil gå til søksmål for å stoppe minnestedet, hvis det blir godkjent av Hole kommune.

- Blir aldri ro

Men det er langt fra alle i lokalsamfunnet som mener at minnestedet bør stanses. Tvert imot har Wiggo Adam (59) liten forståelse for et eventuelt søksmål.

- Jeg skjønner det ikke, nå må de slutte å klage. Det blir aldri ro rundt dette hvis de ikke lager noe minnesmerke der nå, sier Adam til Dagbladet.

Han var, i likhet med Lien, blant redningsmennene som reddet ungdommer fra sjøen den 22. juli.

Nå mener han at det er på tide at etterlatte og berørte får et sted å gå til. At det skal bygges et nasjonalt minnested har det vært bred enighet om siden det ble lansert av kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) i 2012.

Men hvor det skulle ligge, og hvordan det skulle utformes, har det vært store stridigheter rundt. Det første forslaget på Sørbråten, «Memory Wound» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, ble vraket etter massive naboprotester og søksmål.

I 2017 kunngjorde kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) at minnestedet skulle plasseres på Utøykaia, og at det skulle framstå som «verdig og lavmælt».

Skissene viser 77 bronsesøyler for å minnes ofrene, søyler som er rundt tre meter høye.

Motstandere mener minnestedet både blir for massivt og at det ikke burde plasseres på Utøyakaia, blant annet fordi det blir en psykisk belastning. Det forstår ikke Wiggo Adam.

- Naturlig plassering

- Den belastningen vil alltid være der, uansett om det blir et minnested eller ikke. Det er på tide at det blir fred rundt dette, for alles del, sier Adam, som selv bor et par kilometer unna Utøyakaia.

- Skjønner du at naboer ikke vil ha det på kaia, og at de opplever det som stort og dominerende?

- Jeg synes det ser fint ut jeg, selv om jeg kanskje kan forstå at Terje Lien opplever det som litt nærme. Men det ligger inne i en vik, og når du kjører forbi vil du ikke se det engang. Mens Utøya er der hele tida. Den blir ikke borte, sier Adam.

Også nabo Even Frogh (51) mener det er på tide å akseptere planene og få ro rundt minnestedet.

PÅ UTØYAKAIA: Even Frogh (til venstre) var med på Statsbyggs befaring for å se på plassering på Utøyakaia i 2017, sammen med Anette Bastnes og Erlend Blakstad Haffner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ UTØYAKAIA: Even Frogh (til venstre) var med på Statsbyggs befaring for å se på plassering på Utøyakaia i 2017, sammen med Anette Bastnes og Erlend Blakstad Haffner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det skulle bare mangle at det blir et minnested. Plasseringen på brygga er den mest naturlige. Det var der vi kjørte de skadde ungdommene til land, sier Frogh, som sier han bor rundt halvannen kilometer fra kaia.

Han sier at ikke mange vil se det fra huset, og synes det er leit at noen nå vil gå til søksmål for å stoppe minnestedet på kaia.

- Jeg har ikke veldig stor forståelse for det. Det vesentlige er at det er ulikt syn på dette. Vi er flere som har støttet å ha det på brygga. Jeg tror mange ønsker at det blir satt en strek over det og at det blir ferdig, sier Frogh.

- Klager ikke

Selv sier Terje Lien at han også gjerne vil sette en strek over det hele - så lenge staten flytter minnestedet. Motstanderne av minnestedet på Utøykaia har nemlig foreslått å flytte det lenger opp til den såkalte «Utsikten», på ei tomt som Lien sier han har tilbudt staten. Lien har tidligere fortalt om sin kamp mot minnestedet i Dagbladet.

Lien benekter at han og de andre motstanderne «klager»:

- Vi klager ikke. Vi har tilbudt å sette minnesmerket på Utsikten, for å få ro rundt oss og slippe å kjenne dette på kroppen hver eneste dag, sier Lien, som også var med på det første søksmålet for å stoppe minnestedet på Sørbråten.

Han mener at de som er positive til planene nå bor langt unna og ikke ser minnesmerket.

- Men påminnelsene vil uansett være der, Utøya blir ikke borte?

- Utøya får vi ikke flyttet. Men minnesmerket kommer nå, og det er en vesentlig forskjell å se på ei øy og et gedigent minnesmerke. Det blir der for alltid og mine barn og barnebarn må leve med det i alle år, sier Lien.

PROTESTERER: Terje Lien. Foto: Lars Eivind Bones
PROTESTERER: Terje Lien. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Skaper splid

Han får støtte av Jørn Øverby (53). Han sier at han selv ikke orker å være med på en ny rettssak, men at han er mot planene om minnestedet på kaia.

- Det virker som om det var en konkurranse om å lage det mest spektakulære og prangende kunstverket. Vi er ikke mot minnested. Men vi vil ikke ha det der folk bor, og man må holde det dempet. Det er et minnested og ikke en kunstpark Norge skal ha, sier Øverby.

Han stiller spørsmålstegn ved behovet for et minnested her, og viser til at AUF allerede har bygget et minnesmerke på Utøya, og at flere andre offentlige minnesmerker er lagt til Akershus festning.

Øverby mener saken skaper splid i lokalmiljøet.

- Ja, jeg er redd den gjør det. Noen er mest ute etter å få det ut av verden. Men noen tenker som meg, at vi skal leve med dette minnesmerket så lenge vi går på jorden, og da kan vi i hvert fall si at vi prøvde å stoppe det, sier Øverby, som mener det uansett ikke går an å sette strek.

- Dette vil vi som opplevde det, bære med oss hele livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!