Nasjonen må klare å puste under samme tak, eller?

Nacht und Knebel

Hvem gjorde hva av grusomheter fra 1940 til 2018?

ONDSKAPENS NÆRE HISTORIE I NORGE: Denne mannen er det forstatt noe i dette landet som dyrker og hyller. Tenk over det før du skriker ut om hvem som har ansvaret for både det ene og det andre. Foto: NTB Scanpix.
ONDSKAPENS NÆRE HISTORIE I NORGE: Denne mannen er det forstatt noe i dette landet som dyrker og hyller. Tenk over det før du skriker ut om hvem som har ansvaret for både det ene og det andre. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I disse førpåskedager slikker nasjonen sine og politiske sår, ja, faktisk. Det har vært ei turbulent uke. Med verbale kilevinker hit og dit, slik det seg hør og bør i et velfungerende demokrati som Norge. Vi har hørt om knebling og ytringsfrihet. I Noreg? Hmm. Vi hadde derfor tenkt å skrive om Nacht und Nebel-fangene (natt og tåke»-fanger).

De som var politiske motstandere av nazismen i de tyskokkuperte landene. Mennesker som plutselig ble tatt til fange, som Trygve Bratteli (tidligere statsminister), under andre verdenskrig.Alle fangene ble overført til Tyskland. Målet var å skremme andre fra å engasjere seg i motstandsarbeid mot okkupasjonsmakten.

Da de kom til Hitlers groteske naziregime skulle de forsvinne i natt og tåke, ut i fullstendig isolasjon. Ja, vi hadde tenkt å omskrive nacht und nebel til Nacht und Knebel 2018, men dropper dette av hensyn til det skyggefulle blomster- og hylekor. De som går fullstendig av hengslene hvis det antydes noe som helst i retning av hvem som siden 1940 og fram til i dag har begått drap, terror og okkupasjon av vårt kjæreste fedreland. #ja, vi elsker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer