Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nådde bestselgerliste med sexy «adjektivhistorie»

Utrolig hva som selger i disse «Fifty Shades»-tider.

IKKE GULL ALT SOM GLIMRER: ... men alt du putter ordet «Fifty Shades» på selger som varmt hvetebrød. Til og med jukseboka «The Diamond Club». Foto: Colourbox.
IKKE GULL ALT SOM GLIMRER: ... men alt du putter ordet «Fifty Shades» på selger som varmt hvetebrød. Til og med jukseboka «The Diamond Club». Foto: Colourbox. Vis mer

(Dagbladet): Det er tilsynelatende ingen grenser for hva slags ting som kan selge bare du putter «Fifty Shades»-stemplet på dem. Både klassisk musikk, sexleketøy og tau, og ikke minst spin-off-bøker har vist seg å være gode markeder for å melke farsotten.

Verdensherredømme Og det er dette siste som podkast-komikerne Brian Brushwood og Justin Robert Young prøver å utnytte.

I Youtube-videoen «How the Internet Can Troll Fifty Shades of Grey», forklarer de planene sine om verdensherredømme via ebok. Siden bestselgerlisten ifølge de to er full av «dårlig skrevede «Fifty Shades»-imitasjoner skrevet for å tjene penger på en åpenbar trend», fikk de en idé.

Å få internett til å skrive en bok som er fullstendig «crowdsourcet» - altså skrevet av et helt nettsamfunn i stedet for av en enkelt forfatter - med liten sammenheng mellom kapitlene. Boken er med andre ord bare usammenhengende tull. En slags adjektivhistorie i ebokform.

Sex og trendyrker - Ingen har lest boka i sin helhet, men den har definitivt tre ting: et cover som ser ut som «Fifty Shades of Grey», masse, masse sex og karakterer som har jobber vi synes er ekstremt trendy, sier Brian Bushwood.

Blant de trendy yrkesgruppene som er representert er en cupcake-kunstner, en syklist og en blogger, forteller de to moromennene. 

Salgssuksess Verket har de kalt «The Diamond Club», og lagt ut på Itunes under pseudonymet Patricia Hatkins-Bradley, for den nette sum av 99 cent, eller seks kroner.

Det oppsiktsvekkende er at boken på sitt beste nådde fjerdeplassen på salgslistene til Itunes i USA. Kun forbigått av «Fifty Shades»-trilogien selv.

Komikerne fikk med andre ord sørgelig rett i sin spådom: alt kan selge om du later som at det er like sexy som «Fifty Shades»-bøkene. Det trenger ikke være en ordentlig bok engang. 

Mye moro Opptrinnet er ikke det eneste humoristiske fenomenet som «Fifty Shades» har avlet. På nettsiden fiftyshadesgenerator.com kan du lage erotisk litteratur ved å trykke på en knapp. Dagbladet fikk følgende stykke kvalitetslitteratur generert:

«My throat was so full of love lollipop and ectoplasm, the love piss was seeping down my chin and onto my tatas. The fucking of my old dirt road was so vigorous, he soon found his jingle-jangle jewellery joining his cheese-crusted cock deep in my rusty bullet hole. The feeling of his man fat flowing down my throat got my minge monsoon flowing quicker than a greased weasel shit. There was penis pudding dribbling from his pink tractor beam and I was wetter than an otter's pocket. We were ready for more.»

På Amazon har det dukket opp intet mindre enn 640 selvpubliserte titler under bokseriens navn, de fleste av dem parodier.

BESTSELGER: Nå har «Fifty Shades» tatt over plassen på bestselgertronen fra Harry Potter. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / NTB SCANPIX
BESTSELGER: Nå har «Fifty Shades» tatt over plassen på bestselgertronen fra Harry Potter. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / NTB SCANPIX Vis mer

Blant dem finner du klassikerne «Fifty Shades of Earl Grey», «Fifty Shades of Garbage», «Fifty Shades of Bacon Flavoured Vagina Spray», «Fifty Shades of Pink», «Fifty Shades of Green», «Fifty Shades of Gay».

En rekke Twitter-kontoer har også blitt opprettet, med ordspill og annen moro basert på bøkene. Den beste av dem er kanskje @50ShedsofGrey, som tar sitater fra bøkene og får dem til å handle om ting som har med skur (engelsk «shed») å gjøre.

... og mye blest Ellers raser debatten nå om hvem som skal få spille rollene i filmversjonen. Matt Bomer ble i alle fall avskrevet av forfatteren Bret Easton Ellis i forrige uke fordi han er homofil.

I mellomtiden har «Fifty Shades»-bøkene lenge ligget an til å ta over tronen på bestselgerlistene fra Harry Potter-bøkene. Og mens bloggeren Anette Garpestad frykter hypen på grunn av påvirkningen bøkene kan ha på unge lesere, roser sexolog Gro Isachsen bøkene for å gi en «moderne og riktig framstilling av hvordan ha kinky sex».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media