Nådeløs lidenskap

Sterk roman om en politimann som blir for involvert i en sak.

BOK: En politimann får et altfor nært forhold til en kvinne mens han jobber med en sak. Men det uventede kjærlighetsforholdet får alvorlige konsekvenser for begge to.

Psykologisk thriller

Stig Sæterbakkens nye bok er en slags psykologisk thriller, og hører på mange måter hjemme i krimsjangeren. Men det betyr ikke det at han har lagt seg helt flat for kriminalromanens strenge sjangerkrav. «Usynlige hender» er mer et mørkt og hardt portrett av en mann som er politietterforsker av yrke enn en ren politiroman av den klassiske sorten.

Politiførstebetjent Kristian Wold får en spesiell sak i hendene: Han skal gjøre et siste forsøk på en et år gammel forsvinning.

14 år gamle Maria ble borte en kveld hun skulle i butikken, og ingen har sett spor av henne siden. Saken er i ferd med å bli henlagt, men først vil Wolds overordnede at noen går gjennom den på nytt. Og sånn kommer Kristian i kontakt med Inger Danielsen for første gang.

Sterk kontakt

Det er Inger selv som ber om at Kristian kommer hjem til leiligheten hennes, og selv om han ikke har noe nytt å fortelle eller besitter noen form håp som han kan gi henne, så får de to en sterk kontakt fra første stund. Kristian er ingen fri og frank mann, han er gift med Anne-Sofie, som er syk og nevrotisk og sjalu og aldri beveger seg utenfor leiligheten deres. Men Kristian blir besatt av Inger og hennes skjebne, og begynner å begå handlinger som ingen rasjonell politimann ville gjort. Han vil finne ut hva som skjedde med Maria, koste hva det koste vil, men han vil også bevise for Inger at han elsker henne.

«Usynlige hender» er en meget sterk roman, skrevet med et presist og økonomisk språk hvor hvert eneste ord har betydning og tyngde, hvor det knapt finnes en klisjé, hvor den nådeløse lidenskapen sørger for framdriften. Og det er heller ikke ei bok man kommer til å glemme fort, til det er hovedpersonenes skjebner for påtrengende og insisterende.